Intenzívebb szakaszban a magyar-jordániai kapcsolat

Ammán, 2017. november 6. Áder János köztársasági elnököt (k) és feleségét, Herczegh Anitát fogadja II. Abdalláh jordániai király az ammáni királyi palotában 2017. november 6-án. Áder János és felesége ötnapos hivatalos látogatáson tartózkodik a Jordán Hásimita Királyságban. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Az Európai Uniónak növelnie kell a Jordániának nyújtott menekültügyi forrásokat – mondta Áder János hétfőn, amikor megbeszélést folytatott II. Abdalláh jordániai uralkodóval Ammánban.

A köztársasági elnök ötnapos hivatalos látogatásra érkezett a Jordán Hásimita Királyságba hétfő hajnalban.

Áder János köztársasági elnököt (k) és feleségét, Herczegh Anitát fogadja II. Abdalláh jordániai király az ammáni királyi palotában. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Az ünnepélyes fogadtatást követő kétoldalú találkozón mindkét fél kiválónak ítélte a két ország kapcsolatait. Áder János elismerését fejezte ki a jordániai uralkodónak országa menekültellátásban nyújtott teljesítményéért és azért a harcért, amelyet Jordánia a terrorizmus ellen vív.

A köztársasági elnök szintén példaértékűnek nevezte II. Abdalláh erőfeszítéseit Jordánia társadalmi békéjének megőrzése érdekében. Áder János kiemelte: Jordánia békéje a térség stabilitásának szempontjából is nagyon fontos. Az államfő hangsúlyozta, hogy stabil állam és elkötelezett politikai vezetés nélkül a társadalmi békét nem lehet fenntartani.

Áder János a megbeszélésen leszögezte, hogy az Európai Uniónak több forrást kell nyújtania Jordániának a menekültek ellátására. Az államfő példa nélkülinek nevezte, hogy hat év alatt másfél millió menekült érkezett Jordániába, s ezzel az országban élők száma 14 százalékkal emelkedett.

A két államfő megállapította, hogy a magyar-jordániai kapcsolatok intenzívebb szakaszba értek. Áder János magyarországi látogatásra hívta meg II. Abdalláh királyt, aki a meghívást elfogadta.

A nap folyamán Áder János hivatalos megbeszélést folytat a jordániai miniszterelnökkel, valamint a szenátus és a képviselőház elnökével is.