Ajándékokkal várjuk a turistákat

Ingyen juthatnak hozzá bizonyos szolgáltatásokhoz a turisták annak a kártyarendszernek köszönhetően, amit áprilistól vezet be az önkormányzat. Az Irány Pécs! kártyával múzeumokat látogathatnak, vagy akár olcsóbban is ebédelhetnek a hozzánk érkezők.

hirdetés

Mint azt Csizi Péter alpolgármester egy keddi sajtótájékoztatón elmondta, elsősorban a turistaforgalom fellendülését várják a kezdeményezéstől, amely nem utolsósorban Pécs messze földön híres vendégszeretetének is leképeződése egyben. Utalt ugyanis rá, hogy más magyar városokkal szemben Pécsen ingyen juthatnak hozzá a vendégek a városkártyához, s azzal ellenszolgáltatás nélkül vagy kedvezményekkel tekinthetik meg a megyeszékhely és Baranya látnivalóit.

Az Irány Pécs! kártyát az önkormányzat a város turisztikai menedzselését, programjainak népszerűsítését végző TÉDÉEM Pécs Nonprofit Kft.-vel adja ki, s azokhoz az e társasággal szerződésben álló szállásadóknál juthatnak hozzá a turisták.

A társaság ügyvezetője, Szabó Anett elmondta: tizenöt különböző kategóriájú, egyidejűleg 1300 férőhelyet biztosító, azaz a pécsi kapacitás felét lefedő szállásadóval állapodtak meg. A vendégek a kártyát bejelentkezésükkor kapják meg, majd távozásuk napján délután négy óráig használhatják.

A turisták így egy alkalommal ingyen látogathatják meg a pécsi székesegyházat, a Dómmúzeumot, a Püspöki Pincészetet, az úgynevezett Múzeumutca kiállítóhelyei közül (Zsolnay Múzeum, Vasarely Múzeum, Csontváry Múzeum, Schaár Erzsébet: „Utca”, Martyn Ferenc Múzeum) egyet, emellett a Természettudományi Múzeum, a Néprajzi Múzeum és a Várostörténeti Múzeum közül szintén egyet. A Zsolnay Kulturális Negyed egyik állandó tárlatát, a Rózsaszín Zsolnay Kiállítást szintén ingyen tekinthetik meg a kártyabirtokosok, s egy alkalommal részt vehetnek a TÉDÉEM által szervezett, szombatonként kétszer esedékes városnézésén.

Mindezek mellett több pécsi kulturális intézményt is kedvezményesen lehet látogatni a plasztiklappal, valamint a szolgáltatások ellenértéke is csökkenthető velük. Többek között a Bikali Élménybirtok ötven, míg a Tettyei Mésztufa-barlang, a Pécsi Állatkert, az Akvárium-terrárium és a tévétorony húsz százalékos kedvezménnyel tekinthető meg a kártyabirtokosoknak. Emellett vendéglátóhelyek is kínálnak kedvezményeket, ajándékokat.

Szabó Anett beszámolt még róla: arra számítanak, hogy az első évben mintegy 20 ezer vendég használja a kártya által nyújtott kedvezményeket, s reményét fejezte ki, hogy a lehetőség révén még a Pécsen eltöltött tartózkodás időtartama is növelhető.