Irány Szöul, átszállás nélkül!

Közvetlen légi járat létesítéséről és koreai építőipari vállalatok magyarországi beruházásokban való részvételéről tárgyalt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Dél-Koreában a szöuli The Korea Times lap beszámolója szerint.

hirdetés

A növekvő igény kielégítése érdekében közvetlen légi járat létesítéséről tárgyalunk a Korean Air légitársasággal – fogalmazott a miniszter a lapnak adott interjúban, hozzátéve, hogy a közvetlen járat a két ország közötti turisztikai forgalom mellett az üzleti célú utazásokat is segítené.

Szöul és Budapest tavaly májusban kötött légiforgalmi megállapodást és a két ország között évi 80 ezer tonnát tesz ki a légi teherforgalom – idézi a koreai lap a magyar nemzetgazdasági minisztérium adatait.

Varga Mihály a Magyar-Koreai Gazdasági Vegyes Bizottság február 25-i ülésére utazott Szöulba, ahol Dzsun Hjung Hvan kereskedelmi, ipari és energiaügyi miniszterrel folytatott megbeszéléseket a tavaly decemberi koreai-magyar csúcstalálkozón felvetett együttműködési lehetőségek részleteiről.

A bizottság ülésén koreai vállalatok részvételének lehetőségeit vitatták meg magyarországi építési beruházásokban – mondta Varga Mihály a Korea Times lapnak adott interjúban. Elmondta, hogy évről évre nő az egymás országaiba látogató magyarok és koreaiak száma. Tavaly például 120 ezer dél-koreai polgár látogatott Magyarországra.

A miniszter arra is rámutatott, hogy a magyar gazdaság – az EU-val ellentétben – folyamatosan növekszik. Miközben az EU egy százalékkal, a magyar gazdaság három százalékkal növekszik – mutatott rá, hangsúlyozva, hogy október-decemberben 3,2 százalékos volt a magyar GDP-növekedés.

A magyar gazdasági növekedés nagyrészt a külföldi befektetéseknek köszönhető – emelte ki Varga Mihály, hozzátéve, hogy a más uniós országokhoz képest a közép-európai régió, különösen Magyarország komoly versenyelőnnyel rendelkezik.

A miniszter a szöuli lapnak elmondta, hogy dél-koreai vállalatok eddig nagyjából 2,2 milliárd dollárt fektettek be és Magyarország kedvező kondíciók megteremtésével további befektetésekre szeretné ösztönözni őket egyebek között egy 500 millió dolláros hitelkerettel is – mondta Varga Mihály.

Reményét fejezte ki egyúttal, hogy magyar vállalatok is megjelennek majd Dél-Koreában és mérsékelik ezáltal a két ország közötti egyenlőtlenséget a befektetések terén.

“Erős informatikai ágazattal rendelkezünk, csakúgy, mint Dél-Korea. Ezen a téren szerzett szakismereteinkkel csökkenteni tudjuk a szakadékot” – fogalmazott a miniszter.