Ismét a főtéren a hatalmas tojás

Újra a pécsi Széchenyi téren látható az a kétméteres festett tojás, amelyet horvát művészek ajándékoztak két éve Pécsnek. Már most is sokan fotózzák a különleges műalkotást.

hirdetés

Kattognak a fényképezőgépek a pécsi Széchenyi téren, nemcsak a turisták, hanem egy helyiek is megállnak egy-egy fotó erejéig: a húsvét közeledtével ugyanis ismét kiállították azt a különleges, mintegy kétméteres festett tojást, amelyet 2015-ben ajándékoztak Pécsnek horvát művészek. A Kapronca-Körös megyéből származó alkotást horvát alkotók készítették, a naiv művészetet ötvözték rajta a hagyományos tojásfestés elemeivel.

tojas2
Sokan állnak meg az alkotás előtt

A különleges tojások a világ számos nagyvárosában, így Prágában, Bécsben, Londonban, Brüsszelben, New Yorkban és Rómában is bemutatkoztak már. A pécsi tojás egyedi, azt a város jellegzetességei díszítik, olykor olyan formában, ahogy a naiv horvát művészeket megihlette egy-egy műemlék.

A horvát műhelyekben egyébként folyamatosan készülnek ilyen hatalmas tojások, de évente csak tíz alkotás kerül ki a művészek keze alól.