Ismét ellenőrzés volt a Lánc utcában

Újabb, ezúttal a rendőrség bevonásával zajló ellenőrzés történt a Lánc utcai bérlakástömbnél szerda este – számolt be a városháza sajtóközleménye.

A közlemény így folytatódik:

„Az önkormányzat célja, hogy a törvényesség betartása mellett rendezze a pécsi bérlakásokban élők helyzetét, így a Lánc utcai lakók viszonyait is.

Örökölt helyzetet rendez az önkormányzat a városi bérlakás-rendszerben, amelynek része a Lánc utcai épület is. A csaknem 120 lakásos bérlakás-tömbben a tisztességes bérlők és a környék lakóinak életét negatívan befolyásoló események történtek az elmúlt években. Az önkormányzattal szerződésben álló lakók többször jelezték, hogy a bérlők mellett önkényes lakásfoglalók jelentek meg.

Ők a korábbi lakó által elhagyott lakásokat törték fel, és költöztek be illegálisan az ingatlanba. Ezek az önkényes lakók szerződéssel azóta sem rendelkeznek, lakbért és közüzemi díjakat évek óta nem fizetnek, viszont használják, és sok esetben tönkre teszik az önkormányzati ingatlanokat.

Több esetben felmerült, hogy az így törvénytelenül elfoglalt lakásokat további törvénytelenségekre (pl. kábítószer-terjesztésre, prostitúcióra) használják, ezt az önkormányzat nem hagyhatta szó nélkül. A múlt heti, a tények feltárását és az aktuális helyzet rögzítését célzó felmérést követően szerdán az önkormányzat szakembereinek részvételével rendőrségi adategyeztetés történt.

Nem lehet véletlen, hogy a szerda esti akciót megelőzően több önkényes lakó elhagyta a feltört lakást a Lánc utcában.

Célunk, hogy a becsületes bérlők és a közös vagyonunkért felelősséget érző pécsiek érdekeit megvédjük. Éppen ezért mindent megteszünk annak érdekében, hogy a Lánc utcai tömbház viszonyait a törvényesség keretei között rendezzük, egyúttal mindenben együttműködünk a hatóságokkal.

A pécsi városvezetés átérzi a nehéz körülmények között élő családok helyzetét. A törvénytelenség és bizonytalanság helyett méltányos megoldásra törekszünk mindenki esetében. Nem célunk bármelyik, kilátástalan helyzetbe került lakó életének megkeserítése. Ugyanakkor tudatosan törekszünk arra, hogy a pécsiek közös vagyonát megvédjük, és a lakásokat valóban a helyi családok és fiatalok boldogulására használjuk fel.

Elkötelezettek vagyunk abban, hogy véghez vigyük a városi szintű bérlakás-rendszer megkezdett reformját, és a szabályokat tiszteletben tartó pécsi családokat és fiatalokat lakáshoz segítsük. A jól működő rendszer kialakítása, benne a rendezett viszonyok között üzemeltett Lánc utcai tömbbel, minden pécsi érdeke, ennek a célnak az eléréséért a jövőben is folytatjuk megkezdett munkánkat.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata”

A Város Mindenki Pécs ezzel a blogbejegyzéssel reagált az önkormányzat témában kiadott két közleményére.