Ismét működik könyvtár a belvárosban

Új fiókintézményt és egy Várkonyi Nándor nevét viselő emlékszobát nyitott a Csorba Győző Megyei-Városi Könyvtár szerdán.

hirdetés

A Király utca 9. alatt most megnyílt Belvárosi Könyvtárban tizenötezer kötet közül, az újságolvasó sarokban pedig harminchét újság és folyóirat közül a válogathatnak a látogatók. A változatos kínálatban felnőttek és gyerekek egyaránt megtalálhatják a kedvükre valót és az internethasználatot is ingyen biztosítják.

Szabolcsiné Orosz Hajnalka (második képünkön), a megyei-városi könyvtár igazgatója a bibliotéka megnyitásának indokaként elmondta: a Tudásközpont megnyitása óta a Pécs történelmi belvárosában élők körében tapintható volt az igény egy belvárosi könyvtárra. Elsősorban nekik, az idősebb korosztály képviselőinek és a belvárosi iskolákban tanuló vidéki diákoknak akartak kedvezni a minden hétköznap nyitva tartó fiókintézmény létrehozásával.

A helyszínen 2010-ig egy gyermekkönyvtár működött, ám ez a Tudásközpontba költözött annak megnyitásakor. A felújítási, átalakítási munkálatokat mintegy négymillió forintos saját forrásból finanszírozta a megyei-városi könyvtár.

Nagy Csaba alpolgármester ünnepi beszédében kiemelte: a Tudásközpont példátlan sikere mellett bizonyos rétegek továbbra is igényelték, hogy nem maradjon bibliotéka nélkül a belváros. Mivel a városvezetés szándéka is az, hogy semmilyen értelemben se ürüljön ki Pécs központja, örömmel támogatták a megyei-városi könyvtár új fiókintézmény megnyitásával kapcsolatos ötletét. Az alpolgármester a könyvtár dolgozóit, azoknak erőfeszítéseit (sokan szabadidejüket áldozták a munkálatok során) méltató szavaival zárta beszédét.

Az ünnepélyes megnyitón átadták a nagyközönségnek az 1975-ben elhunyt pécsi író, szerkesztő, kultúrtörténész, Várkonyi Nándor hagyatékából az épületben berendezett emlékszobát is. Az aktív életének jelentős részét az egyetemi könyvtár munkatársaként töltő Várkonyi nevét a baranyai megyeszékhelyen utca és egy másik fiókkönyvtár is őrzi.