Ismét recesszióban a brit gazdaság

Technikailag ismét recesszióba került a brit gazdaság, miután teljesítménye a tavalyi utolsó negyedévhez hasonlóan az idei első negyedévben is visszaesett.

hirdetés

A brit statisztikai hivatal (ONS) szerdán közölt, részleges adatokra alapozott első becslése szerint a brit hazai össztermék (GDP) 0,2 százalékkal csökkent negyedéves összevetésben az idei első három hónapban.

A tavalyi utolsó negyedévben 0,3 százalékos volt a negyedéves GDP-visszaesés a brit gazdaságban.

Az általánosan elfogadott meghatározás szerint egy gazdaság akkor tekinthető recesszióban lévőnek, ha legalább két egymást követő negyedévben negatív a negyedéves összehasonlítású GDP-adat.

Nagy-Britannia – az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság – két és fél év után süllyedt vissza a recesszióba.

A brit gazdaság 2008-2009-ben az eddigi leghosszabb recesszióját élte át. A visszaesés 2009 harmadik negyedévéig tartott; az volt a hatodik olyan negyedév egymás után, amelyben csökkent a brit gazdaság összteljesítménye. Ilyen hosszú recesszióra még nem volt példa Nagy-Britanniában azóta, hogy a brit statisztikai hivatal 1955-ben elkezdte a rendszeres negyedéves GDP-kimutatások közlését.

A Bank of England – a brit központi bank – 2009 márciusa óta fél százalékos történelmi mélyponton tartja alapkamatát, és az akkori mély recesszióra válaszul e rendkívül enyhe kamatpolitikát mennyiségi enyhítési ciklussal is kiegészítette. A gazdaságélénkítő célú likviditásinjekció eredetileg 75 milliárd fontos keretét a bank már négyszer emelte, előbb 175 milliárd fontra, majd 200 milliárd fontra, a tavaly októberi monetáris tanácsi ülésen 275 milliárd fontra, idén februárban pedig 325 milliárd fontra.

Az eddig végrehajtott jegybanki mennyiségi enyhítéssel a Bank of England az éves brit hazai össztermék 20 százalékának megfelelő új likviditást juttatott a reálgazdaságba.

A mennyiségi enyhítés lényege az, hogy a jegybank “új pénzt” teremt – jóllehet ez elektronikus számlapénz, amely fizikai valójában, bankjegyek formájában nem jelenik meg -, és ebből vásárol az esetek zömében olyan államkötvényeket, amelyeket intézményi magánbefektetők, általában nyugdíjalapok és biztosítótársaságok tartanak portfolióikban. A rendszerint alacsony hozamú államkötvényekért kapott pénzt az intézményi befektetők elvileg továbbforgatják a reálgazdaságba, pótlólagos likviditást teremtve, ami a remények szerint végső soron élénkíti a gazdasági aktivitást.

Londoni pénzügyi elemzők azonban ezzel együtt is rendkívül vérszegény gazdasági teljesítményt várnak Nagy-Britanniában az idei év egészére, bár arról eltérnek a nézetek, hogy a brit gazdaság az egész évet recesszióban tölti-e.

Az egyik tekintélyes londoni gazdasági-pénzügyi kutatóközpont, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) közgazdászai a szerdai előzetes GDP-becslés után adott gyorselemzésükben azt jósolták, hogy a rendkívül rossz, fagyos, esős áprilisi időjárás valószínűleg kedvezőtlenül hat a brit kiskereskedelmi szektor forgalmára, emellett a brit uralkodó gyémántjubileuma, vagyis trónra lépésének hatvanadik évfordulója tiszteletére kihirdetett hosszú júniusi munkaszüneti hétvége is várhatóan nyomot hagy majd a brit gazdaság egészének teljesítményén.

A CEBR elemzői mindent egybevetve alig 0,3 százalékos brit GDP-növekedést valószínűsítettek 2012 egészére szerdai előrejelzésükben, és közölték, hogy a folytatódó brit költségvetési szigor és az euróövezet gyengesége miatt egészen 2016-ig nem várnak 2 százaléknál gyorsabb éves növekedést a brit gazdaságban.

Egy másik nagy londoni gazdasági-pénzügyi elemzőcég, a Capital Economics közgazdászai a statisztikai hivatal szerdai GDP-becslése utáni értékelésükben közölték, hogy a gyémántjubileumi hosszú hétvége miatt a második negyedévben is GDP-visszaesést várnak, és 2012 egészére is recessziót valószínűsítenek.

A cég előrejelzése szerint a brit gazdaság teljesítménye az idén 0,5 százalékkal csökken.

A Capital Economics londoni elemzői “túl derűlátónak” nevezték azt a piaci konszenzusos prognózist, amely szerint a brit gazdaság az idei év egészében 0,6 százalékkal növekedni fog.