Ismét rengett a föld Sellyén

Kedden késő este ismét rengett a föld Sellyén; a Baranya megyei településen 22 óra 10 perckor a Richter-skála szerint 3,5 magnitúdójú rengés volt – közölte Magyar Tudományos Akadémia Szeizmológiai Obszervatóriuma. Mónus Péter obszervatórium vezető közleménye szerint a földrengés által keltett talajmozgást a lakosság is érzékelte.

hirdetés

Károkról az obszervatóriumhoz nem érkezett bejelentés. Kedden reggel már voltak gyenge földrengések voltak Sellye község közelében: 5 óra 25 perckor és 5 óra 26 perckor a Richter-skála szerint 3,0, illetve 3,1 magnitúdójú rengést érzékeltek. Ugyancsak kedden, Miskolctól néhány kilométerre délre is rengett a föld. A rengés erőssége 2,1 volt.

A térség aktív tektonikai folyamatait elsősorban az Adriai-tenger alatt húzódó blokk, az úgynevezett Adriai-tüske északi irányú, az európai kontinens felé tartó mozgása, forgása határozza meg. Ismereteink szerint Magyarországon 1763-ban, Komáromban mérték a legnagyobb földrengést, annak magnitúdója körülbelül 6,3 volt. Akkor a város egyharmada elpusztult, több mint hatvanan meghaltak.

Az utolsó nagyobb, károkat is okozó földrengés 25 évvel ezelőtt, 1985. augusztus 15-én Berhidán, a Balaton északi csücskében volt. Magyarország nem tartozik a kiemelkedően földrengésveszélyes területek közé, mintegy évi száz rezgést mérnek a műszerek, ennek körülbelül tizedét lehet érzeni. A leggyakrabban Kecskemét, a Móri-árok, a Jászság és a Balaton északi felében mozdul meg a föld.