Ismét újfajta pszichodrog bukkant fel

Új pszichoaktív anyagot találtak egy Kínából érkezett csomagban a budapesti Liszt Ferenc-repülőtéren – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden a Facebook-oldalán.

hirdetés

A közlemény szerint a küldemény a repülőtéri áruforgalmon keresztül érkezett Kínából egy magyar címzett részére. A röntgenberendezés gyanús anyagot jelzett, és amikor a pénzügyőrök felbontották a csomagot, a kínai teafű közül egy fehér porral teli tasak került elő. A laborvizsgálat szerint a zacskóban 50 gramm 4-fluor-metkatinon volt, amely új pszichoaktív anyagnak minősül.

A tájékoztatás szerint az ilyen anyagok közé tartoznak azok a forgalomban újonnan megjelent, gyógyászatban nem használt anyagok vagy vegyületcsoportok, amelyek a központi idegrendszer működésének befolyásolása révén alkalmasak a tudatállapot, az érzékelés vagy az észlelés módosítására.

Új pszichoaktív anyagnak az országba való behozatala bűntettnek minősül, ezért a NAV feljelentést tett a repülőtéri rendőr igazgatóságon. A pénzügyőrök eddig több mint 37 ezer gramm ilyen vegyi anyagot foglaltak le a Liszt Ferenc-repülőtéren – tették hozzá.