Jakabos hatodik

Hosszú Katinka a 400 m vegyes aranyérmét is megszerezte a vasárnap zárult barcelonai vizes világbajnokságon, s ezzel pályafutása harmadik aranyérmét gyűjtötte be, amivel a vb-k történetének legeredményesebb magyar úszónője lett.

A katalán városban két arany- és egy bronzéremmel zárt versenyző előtt magyar női úszó még sosem volt háromszoros vb-győztes.
A hosszabbik vegyes döntőjében a Vasas sportolója álmszerűen kezdett, hamar maga mögött hagyott mindenkit, volt, hogy csaknem két testhosszal is vezetett. Hosszú bőven a világcsúcs-részidőn belül úszott sokáig, a hajrára azonban elfáradt és lelassult, győzelmét azonban semmi és senki nem veszélyeztethette. Az első helyet – a világranglistán élpozíciót érő – 4:30.41 perces eredménnyel érdemelte ki, alig egy tizeddel gyengébb idővel, mint az általa – a 2009-es római vb-győzelem alkalmával – elért Európa-rekord.

“A végére annyira elfáradtam, attól féltem, be sem érek a célba. De muszáj volt végig hajtanom – mondta az MTI tudósítójának. – Délelőtt nagyon elfáradtam, kicsit féltem is, hogy mi lesz velem a döntőben. Nos hát ha nehezen is, de csak elértem a falat, győztem, meglett a harmadik barcelonai érmem is.”

Majd azzal folytatta a 24 éves, sokszoros Eb-győztes kiválóság, hogy idejövetele előtt simán kiegyezett volna a két világbajnoki arannyal és egy bronzzal.

“Hogy háromszor is dobogóra állhattam, boldoggá tesz, nagyon elégedetten utazom haza. Az cseppet sem zavar, hogy az időm kevéssel elmaradt az Európa-csúcsomtól, az első hely sokkal fontosabb volt, mint akármilyen rekord” – tette hozzá.

A 400 m vegyes döntőjének másik magyar szereplője, a 4:34.50-nel hatodikként zárt Jakabos Zsuzsanna is elégedetten nyilatkozott:
“Örülök, hogy ma még egyszer le tudtam úszni a távot, a négyszáz vegyes az tényleg gyilkos szám – jelentette ki. – Túléltem, és a délelőtti egyéni legjobbamat is tovább javítottam úgy, hogy most is rendesen kiúsztam magam. Elégedett vagyok a vb-szereplésemmel, három szám, három döntő, egy ötödik és két hatodik hely, örülök nagyon.”

Verrasztó Dávid, aki az összesítésben az ötödik idővel (4:13.95 p) jutott be a legjobb nyolc közé 400 méter vegyesen, a fináléban a hatodik lett 4:13.68 perccel.

“Jobbat mentem, mint reggel, nem lehet okom a panaszra – nyilatkozta. – Nagyon erős volt a mezőny, amelyben legjobb európaiként lettem hatodik, akárcsak két éve, a sanghaji vb-n, de ott sokkal gyengébb idővel végeztem ugyanígy. Szóval nem rossz ez.”
Zárásképpen a férfi 4×100 méteres vegyesváltók döntőjének akadt még magyar érdekeltsége, s a Cseh László, Gyurta Dániel, Pulai Bence és Takács Krisztián összetételű kvartett a hetedik helyen végzett 3:34.09-es idővel.

A magyar úszóválogatott pedig összességében öt éremmel, három arannyal, egy ezüsttel és egy bronzzal fejezte be a barcelonai vizes világbajnokságot, amely a legsikeresebb színhelyek közé emelkedett.