Jakabos ötödik lett

Ezentúl is sok külföldi versenyen állhat rajtkőre

A 200 méter vegyesen aratott hétfői győzelme után csütörtökön bronzérmet nyert 200 méteres pillangóúszásban Hosszú Katinka a barcelonai vizes világbajnokságon.

hirdetés

Ugyanennek a döntőnek volt még egy magyar résztvevője, Jakabos Zsuzsanna az ötödik helyen végzett.

Hosszú az első, a második és a harmadik fordulónál is harmadikként haladt a kínai Liu Ci-kö és a spanyol Mireia Belmonte García mögött, s bár az utolsó hosszon rövid ideig úgy tűnt, talán előrébb léphet, az utolsó méterekre elfáradt. Dobogót érő helyét azért így is megőrizte 2:05.59 perces eredménnyel.

Jakabos előbb hetedikként, majd 150-ig hatodikként tempózott, aztán a hajrában még egy riválisát megelőzte, s 2:06.58-cal fejezte be ötödikként a versenyt.

Nagyon jól versenyzett Gyurta Dániel is, igaz, ő még csak a döntőbe kerülésért úszott 200 méter mellen. Feladatát profi módon oldotta meg, címvédőként és olimpiai bajnokként az első helyen biztosította helyét a péntek esti nyolcas fináléban, mégpedig úgy, hogy elődöntős futamában az első 100 méteren a mezőnyben haladt, majd a másodikon felzárkózott az élen úszók mellé, az utolsó métereken pedig maga mögött hagyta őket. Ideje 2:08.50 perc volt, csaknem másfél másodpercet javított délelőtti eredményén.

Ugyancsak döntőbe verekedte magát 200 méter háton Bernek Péter, aki 1:57.37 perccel nyolcadik lett az elődöntőben. A szám másik magyar érdekeltje, Balog Gábor 1:57.42-vel, kilencedikként éppen kiszorult a fináléból.

Nem sikerült jól az esti úszás Cseh Lászlónak a 200 méter vegyes döntőjében. A szám Európa-csúcstartója, valamint olimpiai és világbajnoki ezüstérmese egy kicsit beragadt a rajtnál, így az egyik erősségének számító pillangó után csak a harmadik helyen fordult, és hátrányát háton sem tudta csökkenteni. A mellúszás után negyedikként vágott neki az utolsó ötven méternek, de ellenfelei gyorsabbak voltak, így 1:57.70 perces idővel ötödik lett. Ebben a számban 2005 óta először maradt le a dobogóról világversenyen.

Verrasztó Evelyn – aki a francia Camille Muffat visszalépésének köszönhetően indulhatott a 100 méter gyors elődöntőjében – nem tudott javítani a délelőtti előfutamban elért 55.08 másodperces idején, 55.32-es eredménnyel futamában a hetedik, összetettben pedig a 15. lett.

A csütörtöki versenynapon megszületett a harmadik világcsúcs: Rikke Möller Pedersen a női 200 méter mellúszás elődöntőjében 2:19.11 perces teljesítményével az amerikai Rebecca Soninak a tavaly a londoni olimpián felállított 2:19.59 perces rekordját adta át a múltnak.