Janus-győzelemmel zárult a Távhőszolgáltatás Napja

Magyarországon a hazai távhőszolgáltatók minden évben megrendezik a Távhőszolgáltatás Napját, ezen a napon a távhő jelentőségét és előnyeit bemutató programokat szerveznek a  gyerekeknek, családoknak. Az idén fél évszázados születésnapját ünneplő PÉTÁV Kft.  egy különleges vetélkedőre invitálta a pécsi középiskolásokat, hogy felfedezzék és megismerjék a kényelmes, biztonságos és környezetbarát szolgáltatást.

hirdetés

Egy vetélkedő, amelyhez nem kellett könyvtárban kutakodni, feladatlapokat kitölteni vagy számításokat végezni, mégis komoly kihívás elé állította a nevezőket. Ez volt a PÉTÁV50 kreatív középiskolai verseny, amely az április 12-én megrendezett döntővel zárult. A szervezők célja az volt, hogy a diákok a természettudományos tanórákon tanultakat saját tapasztaltaikkal összekapcsolva alaposabban megismerjék a távfűtési rendszerek működését és előnyeit.

A háromfős csapatokban nevező diákoknak két feladatot kellett egy hónap alatt megoldaniuk:
  • egy óriásplakátot tervezni, amellyel a nagyközönség figyelmét hívják fel a távhő előnyeire,
  • valamint a saját korosztályuknak szóló prezentációt készíteni a távhőszolgáltatásról.

Nehezítette a versenyzők feladatát, hogy a bemutatókban saját készítésű fotót és videót is használniuk kellett.

A PÉTÁV50 vetélkedőre kilenc iskolából összesen 16 csapat nevezett, közülük 8 csapat jutott be a Távhőszolgáltatás Napján rendezett döntőbe.

A sikerhez egyszerre kellettek jó ötletek, kreativitás, esztétikai érzék, előadói készségek és mindenekelőtt a távfűtés működésének alapos ismerete. A hónap során a csapatok számos segítséget kaptak munkájukhoz: távfűtési tények és érdekességek, fotók, ábrák, segítő mentorok.

A nyertes diákok és felkészítő tanáruk

A vetélkedés végül a Janus Pannonius Gimnázium csapatának győzelmével ért véget. Hajdók Kitti, Szabó Tamara, Vitényi Botond fejenként 50 ezer forinttal lettek gazdagabbak, felkészítő tanáruk, Herner Mihály segítségével. A második helyezett a Koch Valéria Iskolaközpont csapata (Friedrich Aliz, Klász Bettina, Schrempf Tekla, felkészítő tanáruk Laurinyecz Tünde) lett, míg harmadikként a Hajnóczy József Kollégium diákjai (Bogdán Laura, Bogdán Viktória, Stettler Klára, felkészítő tanáruk Mogyorósi Tamás) végeztek.

(x)