Janus Pannoniusra emlékeztek Pécsen

A magyar humanizmus kiemelkedő alakjára, a költő Janus Pannoniusra emlékeztek halálának 543. évfordulójára a pécsi Janus Pannonius Gimnázium tanárai, diákjai.

hirdetés

Az emléknap nyitó rendezvényén dr. Őri László alpolgármester mondott ünnepi beszédet. Köszöntőjében méltatta koszorús költőnk életművét, hangsúlyozta aktualitását a ma élők számára: „Az alkotó ember büszkesége, az elvégzett munka öröme ma is emberi-erkölcsi tartást ad, ma is humanizál bennünket a civilizált XXI. században.”

Beszédében felhívta a figyelmet: „ A névválasztás – akár emberé, akár intézményé lett légyen – mindig kifejez egyfajta elköteleződést: családi-tradicionális, vallási kötődést, ragaszkodást egy értékrendhez, megvallását egy eszmének, egy ideának… Az iskola, a gimnázium, amely névadóul a költőt választotta a szellemi értelemben vett hűségre, mint alapvető erkölcsi értékre is igent mondott.”

A gimnázium felelősségteljes nevelő tevékenységére utalt, amikor azzal zárta a beszédét, hogy a most tanuló diákok közül „sokan lesznek reneszánsz-lelkületűek, akik az alkotó munka méltóságát, örömét, a művészet és a tudomány szeretetét, a hasznos és a szép egységét az életükben, választott hivatásuk gyakorlása során fel tudják majd mutatni.”

A hagyományos Janus-nap idei rendezvénysorozata történelmi sétával, a reneszánsz korral és Janus Pannonius életével, költészetével foglalkozó előadásokkal folytatódott, többek közt Kárpáti Gábor, Gábor Olivér, dr. Pozsárkó Csaba régészek, Tillai Gábor muzeológus, valamint dr. Jankovits László, Varga Szabolcs irodalomtörténészek közreműködésével.