Jazz, gitár és hegedű a Negyedben!

Színházi előadás, jazz est, gitár- és hegedűművészet színtere lesz a Zsolnay Negyedben december második hetében! Íme a részletes programajánló advent harmadik hetére.

hirdetés

A Bob és Bobék Orchestra bemutatja: WEÖR-Est

Helyszín: Zsolnay Kulturális Negyed – E78 – Koncertterem
Időpont: december 8. 19.00
A Zsolnay Kulturális Negyed E78-ban lép fel a Bob és Bobék Orchestra, azaz Horváth Kristóf „Színész Bob” és Tengler „Napherceg” Gergely a WEÖR-ESt című előadással. A Petőfi Irodalmi Múzeum produkcióján a két fiatal slammer, és két tehetséges fiatal zenész invitál közös utazásra a Weöres-univerzumba. Amire számíthatunk: a versmondás hagyományos kereteit feszegető, a slam eszközkészletével újraértelmező, de mindig a versből kiinduló, Weöres kevéssé ismert arcát megmutató, ritmikus, irodalmi és zenei élmény, avagy egész estés, izgalmas vers-koncert. A kizárólag Weöres Sándor műveinek felhasználásával készült, a szövegeket zenével és egyedi vj-vetítéssel színpadi előadás formájában megvalósító, különleges verses-est a Petőfi Irodalmi Múzeum támogatásával jött létre a Weöres-centenáriumhoz kapcsolódóan.

Metronóm Jazz Klub: TRIAD
Bacsó-Tzumo-Juhász trió
Helyszín: Zsolnay Kulturális Negyed – E78 – Koncertterem
Időpont: december 11. 20.00
A Triad a legelőremutatóbb fiatal, de már hatalmas nemzetközi tapasztalattal rendelkező három magyar zenész formációja 2012 végén alakult. A zenekar repertoárján főként Bacsó Kristóf (Modern Art Orchestra, Oláh Kálmán Sextet) szerzeményei szerepelnek, de fontos szerepet kapnak a közös improvizációk, a szokatlan hangzások és hangszínek keresése. Zenéjük szabadon szárnyalóan friss, energikus, a jelenből merítő.

Snétberger Ferenc Quartet
Vendég: Michel Godard (F)
Helyszín: Kodály Központ
Időpont: december 12. 19.00
A neves gitárművész olyan zenészekkel lép színpadra, akik hozzá hasonlóan otthon vannak a különböző zenei műfajokban, melyek alapját a klasszikus zene és a jazz jelenti. A modern és a hagyományos stílusok tisztelete a zongorista Oláh Tzumo Árpád, „Barcza” Horváth József bőgős valamint Toni Snétberger dobos zenei világában is érvényesül. A koncert sztárvendége a francia tubaművész, Michel Godard, akiről Snétberger Ferenc úgy nyilatkozott, hogy „nincs még egy ilyen tubajátékos a világon”. Godard muzikalitásával és páratlan a virtuozitásával számos nemzetközi fesztivál közönségét lenyűgözte már – Snétberger Ferenccel és barátaival már második alkalommal játszanak együtt itthon.

Illényi Katica és a Győri Filharmonikus Zenekar adventi hangversenye
Helyszín: Kodály Központ
Időpont: december 15. 19.00
A Liszt-díjas hegedűművésznő december 15-én a pécsi Kodály Központban tart nagyszabású előadást a Győri Filharmonikus Zenekar közreműködésével. Illényi Katica hazánk egyik legnépszerűbb, nemzetközi szinten is elismert hegedűművésze, aki egyedülálló ízléssel és színvonalon ötvözi a klasszikus zenei irodalom alkotásait a jazz és a könnyedebb műfajok világslágereivel. A művésznő sokszínűségét mutatja, hogy a hegedülés mellett énekelni, sőt mi több szteppelni is láthatjuk őt a színpadon, és megszólal egy csodálatos ünnepi dallam is a világ legkülönlegesebb hangszerén, a thereminen – melyen érintés nélkül, a levegőben tett karmozdulatokkal lehet zenélni -, és az előadás után a közönség is kipróbálhatja. Illényi Katicát az Ankarai Bilkent Szimfonikus Zenekar és a Varsói Operaház Zenekara után itthon a nagyszerű Győri Filharmonikus Zenekar kíséri. Többéves együttműködésük során számos sikeres koncertet adtak többek között a Művészetek Palotájában Budapesten és Győrben, a Richter teremben. Az előadás karmestere Silló István, aki a Győri Filharmonikus Zenekarral és Illényi Katicával is hosszú ideje dolgozik együtt, és Illényi Katicához gyermekkori barátság valamint a konzervatóriumi és zeneakadémiai évek is fűzik.