Jégre tették Enguszt, a csincsillát + VIDEÓ!

Jégre tették a csincsillát, a papagájok és a hörcsögök pedig ventilátorral hűsölnek. Ilyen, és ehhez hasonló módszerekkel próbálják hűteni a gazdik házi kedvenceiket Pécsen.

A több napja tartó extrém meleg enyhülni látszik, de az állatokra még a 30 fokos hőségben is oda kell figyelni, az állatorvosok szerint ugyanis könnyen hőgutát kaphatnak.

Sárics Balázs, a Pécs Tv munkatársa például csincsilláját egy rongyba csavart jégakkuval hűti, amire Engusz mindig  ráveti magát, ha meglátja. A csinos csincsilla ilyenkor képzeletben egy hűvös sziklán ücsörög Dél-Amerikában. A kis rágcsálók ugyanis eredetileg az Andokban élnek, 3.000 méter magasan, ahol mindössze tizenöt fok van. Érthető, hogy a hazai kánikulát nagyon nehezen viselik.

A díszállat-kereskedésekben is óvják a házi kedvenceket a melegtől. Ventilátorral hűtik őket, az ablakokat pedig lefüggönyözik, hogy közvetlenül ne süsse a nap a kis hobbiállatokat. A halak akváriumát pedig az elpárolgó, felmelegedő víz miatt rendszeresen hideggel pótolják.

A négylábú barátaink, a kutyák is nagyon megérzik a forróságot.  Dr. Garami József, a Mecsek Állategészségügyi Centrum orvosa szerint a melegtől szenvedő ebek előbb nagyon elkezdenek lihegni, izgatottan járkálni, amikor pedig már a hőguta közeleg, az állat elfekszik, sokkos állapotba kerül. A bajt megelőzhető azzal, ha árnyékos, hűvös helyre visszük őket, s a szakemberek azt is javasolják, hogy csak este sétáltassuk kedvenceinket, sokszor cseréljük a vizüket is.

hirdetés

Hirdetés