Jelenkor: elvonultak a sötét fellegek

Stabilizálódni látszik a patinás pécsi szépirodalmi folyóirat helyzete. Fél évvel ezelőtt még arról számoltunk be, hogy a Jelenkort kiadó alapítvány krónikus pénzhiánnyal küszködött, mára azonban – úgy tűnik – elvonultak a fellegek. A város plusz egymillió forinttal emelte a számukra juttatott támogatást, korábban épp ennyi hiányzott.
Ágoston Zoltán, a havonta ezer példányban megjelenő szépirodalmi kiadvány főszerkesztője tavaly szeptemberben többek között lapunkon keresztül próbált új előfizetőket toborozni, így hívva fel a figyelmet a műhely akkori igencsak szorult helyzetére. Akkor egymillió forintos összegre lett volna szükségük, s emiatt egyik lapszámuk megjelenése is veszélybe került.

hirdetés

Felhívásuknak köszönhetően ötven-hatvan fővel gazdagodott előfizető-táboruk, de az így befolyt közel kétszázezer forint nem volt elég ahhoz, hogy a lap financiális gondjait megoldja.

– Aki megveszi a lapot vagy előfizet rá, az csak a költségeink egy részét fedezi, mivel az árszabás nem piaci alapon történik, ha úgy számolnánk, a jelenlegi összeg háromszorosába kerülne a lap – így a főszerkesztő, aki megjegyezte: hiába fordítottak rengeteg energiát szponzorok keresésére, erre irányuló tevékenységük szinte teljesen eredménytelen volt.

Ágoston Zoltán szerint ennek oka abban keresendő, hogy Pécsett nincs a minőségi kultúrát felkarolni vágyó patrónus, arról nem is beszélve, hogy minden vidéki kulturális kezdeményezés hátránnyal indul a fővárosiakkal szemben.

Az ebben az évben 26 millió forintos költségvetésű lap gazdasági alapját a Nemzeti Kulturális Alap által biztosított támogatás adja, amelynek összege 13 millió forint. Ehhez még hozzájön a pécsi önkormányzat támogatása, amely – mint Ágoston Zoltán hangsúlyozta – idén egymillió forinttal több, mint tavaly, tehát összesen hárommillió forint.

A Jelenkor saját – azaz előfizetésekből és lapeladásból származó – bevétele 4,5-5 millió körül mozog. Ez még így magában nem lenne elég az 1958-ban alapított, a kortárs magyar irodalom megkerülhetetlen műhelyeként funkcionáló folyóirat fenntartására.

Mint az Ágoston Zoltán szavaiból kiderült, a hiányzó összeget további pályázati forrásokból, például a Nemzeti Civil Alap jóvoltából tudják biztosítani különféle, előre meghatározott területekre. Mivel a fenti adatok kizárólag a 2012-es évre vonatkoznak, a szerkesztőség továbbra is várja új előfizetőit, de a szerkesztőség tervei szerint egy jótékonysági aukciót is tartanának, a lap bevételeit növelendő. Az árverésen főként a Jelenkor tulajdonában lévő képzőművészeti alkotások kerülnének kalapács alá, de a laphoz kötődő művészektől is várnak felajánlásokat.