Jó az államháztartási adat

Minden segítség jól jön

A júliusi államháztartási deficit megfelelt a várakozásoknak, ezért az idei hiánycél tartásához nem kellenek plusz intézkedések a nemzetgazdasági tárca helyettes államtitkára szerint, aki azt is hangsúlyozta: egy jövőbeni dollárkötvény-kibocsátás a jövő évben lejáró adósságot finanszírozna.

hirdetés

Az NGM csütörtökön közölte: a végleges adatok szerint az államháztartás központi alrendszerének hiánya júliusban 129,5 milliárd forint volt, az első hét hónapban a deficit 851,2 milliárd forintot tett ki, ez az éves előirányzat 96,7 százaléka.

Banai Péter Benő költségvetésért felelős helyettes államtitkár újságírói kérdésre a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államháztartási adatokkal kapcsolatban tartott online sajtótájékoztatóján csütörtökön kifejtette: egy jövőbeni dollárkötvény-kibocsátás független a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) felvett hitel előtörlesztésétől.  Hangsúlyozta azt is: az idén lejáró adósságok megújítására nincs szükség dollárkötvény kibocsátásra, míg 2014-ben körülbelül egymilliárd eurónyi deviza államkötvény jár le. Az állam ezt új devizaforrásból kívánja finanszírozni, így ha lesz dollárkötvény-kibocsátás, akkor az már ezt fogja fedezni – fűzte hozzá.

A helyettes államtitkár jelezte azt is, hogy a júliusi államháztartási hiány a várakozásoknak megfelelően alakult, az NGM-nek nem okozott kellemetlen meglepetést, ezért nincs napirenden új intézkedések meghozatala az idei hiánycél tartásához.