A jó szakmánál nincs fontosabb

A kormány fontosnak tartja, hogy a jövőben a fiatalok olyan szakmához juthassanak, amellyel el tudnak helyezkedni, és amellyel el tudják tartani magukat, családjukat – mondta Varga Mihály Vácon egy új autószerelő tanműhely átadásán csütörtökön.

hirdetés

A nemzetgazdasági miniszter hozzátette: ezért szükséges, hogy duális szakképzési rendszer épüljön ki a következő években, amelynek legfontosabb eleme, hogy a tanulók sokkal több gyakorlati képzési helyen tanulják meg a szakmát. Rámutatott: a kormány célja, hogy a következő években 20 ezer férőhellyel bővítse a képzési helyek számát, a Nemzetgazdasági Minisztérium pedig a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával (MKIK) közösen azon dolgozik, hogy ez a bővítés a következő időszakban megtörténjen. Varga Mihály emlékeztetett arra, hogy ebben az évben megtörténik az átállás: a korábbi, oktatási tárca által irányított szerkezet helyett egy duális irányítási szerkezet fog megvalósulni. Hozzátette: a minisztérium a kamarával együttműködve létrehozza azokat a képzési helyeket és kialakítja azt a rendszert, aminek révén értékes szakmához lehet jutni. „Ezért fontos, hogy a következő hetekben, hónapokban minél több olyan lehetőséget tudjunk megnyitni, amelyek ezeknek a gyakorlati képzési helyeknek megteremtését jelenti” – mondta.

Varga Mihály a magyar gazdaság tartós növekedése szempontjából fontosnak nevezte, hogy a befektetők, beruházók érezzék, megfelelő minőségű munkaerő áll rendelkezésre. Harrach Péter (Fidesz-KDNP), a térség országgyűlési képviselője a tanműhely átadásán hangsúlyozta, hogy a műhellyel a város és a régió szakképzése is erősödik. Dudás Tibor, a Király Endre Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium igazgatója az MTI-nek elmondta: intézményükben tizenhatféle szakmát oktatnak majdnem 900 tanulónak. Az új műhelyben található eszközök mintegy 10 millió forintot érnek, az építési munkák értéke pedig 20 és 30 millió forint közé tehető. A 130 négyzetméteres tanműhely önerőből, a tanulók és szakoktatók munkája révén épült fel. Az új tanműhelyben – amelynek létrehozásban a Volánbusz és a Suzuki volt a legnagyobb támogató -, évente hozzávetőleg 70 diák sajátíthatja el a gyakorlatot, fűzte hozzá.