Jó úton halad a Lafarge és a Holcim egyesülési projektje

A Holcim és a LAFARGE 2014. április 4-én jelentette be a két vállalat egyesülési szándékát, melyet az illetékes Igazgatótanácsaik egybehangzóan jóváhagytak és mindkét vállalat főrészvényesei támogatnak. Az egyesülés az illetékes versenyhatóságokkal és a munkavállalói képviseletekkel történő egyeztetés keretében zajlik és várhatóan 2015 első félévében zárulhat. (X)

hirdetés

Az egyesülés az iparágon belül páratlan növekedési alapot biztosít a létrejövő új LafargeHolcim számára, hiszen az újonnan létrejövő Csoport fokozott jelenlétét eredményezi a globális építőanyag-ipari szektorban, vezető pozíciót jelenthet a cement-, beton- és adalékanyag-piacon, valamint új lehetőségeket kínál a termelés és a kereskedelmi hálózat optimalizálásában. A projekt éppen ezért az illetékes versenyhatóságokkal és érdekképviseletekkel történő konzultáció tárgyát képezi, mely várhatóan 2015 első félévében zárulhat le.

Európa tekintetében a Lafarge és a Holcim 2014 decemberében megkapta az Európai Bizottság jóváhagyását egyesülési szándékukkal kapcsolatban. A Bizottsággal folytatott építő jellegű előzetes egyeztetési folyamatot követően a két vállalat véglegesítette az Európára vonatkozó tőkekivonások listáját. Ennek értelmében az Európai Bizottság jóváhagyása mellett a dolgok jelenlegi állása szerint a Királyegyházi Cementgyár a létrejövő új cég, a LAFARGEHolcim tulajdonában maradhat, Magyarországon a Holcim termelőeszközeinek értékesítésére kerülhet sor.
Bejelentett egyesülési projektjük keretében a Lafarge és a Holcim közzétették, hogy több eszköz értékesítéséhez kapcsolódóan kötelező érvényű kötelezettségvállalásra vonatkozó kizárólagos egyeztetésbe kezdtek a CRH vállalattal.

_3591796166

A tőkeeszközök főként európai – köztük magyarországi – kanadai és fülöp-szigeteki műveleteket foglalnak magukban. A szóban forgó eladásra kínált eszközök becslések szerint összességében 5,2 milliárd euró értékesítésből származó bevételt eredményeztek 2014-ben.
Az eszközértékesítési folyamat a vonatkozó társadalmi egyeztetések keretrendszerében, valamint a munkavállalói érdekképviseletekkel történő párbeszéd biztosítása mellett zajlik. Az ügylet az illetékes versenyhatóságok, valamint a CRH részvényesei felé is előterjesztésre kerül. Az elidegenítés az egyesülés megvalósulása esetén jöhet létre, beleértve a sikeres nyilvános részvénycsere ajánlatot, valamint a Holcim részvényesek beleegyezését 2015. második negyedévében.
A tervezett egyesülés lezárása 2015 első félévére várható, és azt a célt szolgálja, hogy az iparág legkiegyensúlyozottabb és legváltozatosabb portfóliójával rendelkező vállalata jöjjön létre, mely 90 országban működik majd szilárd pénzügyi háttérrel, valamint kiemelkedő értéket képvisel részvényesei, ügyfelei és minden érintett számára.

A LAFARGE Királyegyházi Cementgyára Baranya legnagyobbjai között

Három évvel a nyitást követően a Királyegyházi Cementgyár több mint 8,3 milliárdos árbevételével már a 11. legnagyobb adózó a baranyai Top 100-as listán. A gyár vezetősége versenyelőnyüknek a magas minőségű, egyedi megrendelői igényeket is kielégítő cementjeiket tartja.

Eredményességének kulcstényezői az elérhető legmodernebb technológia alkalmazása, a fiatal, tehetséges munkavállalói csapat, és a nemzetközi cementgyártási tapasztalatok tudatos és sikeres hazai adaptálása. Ennek köszönhetően 2014-ben sikeresen teljesítették a nemzetközi LAFARGE gyári működési modell, a POM 2.0 legújabb előírásait, melyek a kitűzött gyári célok elérésében nyújtanak segítséget. A hazai építőipari ágazat javuló kilátásait kihasználva a LAFARGE Királyegyházi Cementgyára az idei évben is új termékekkel a leginnovatívabb magyar cementgyártóként kíván jelen lenni a piacon. Mindezt a munkavállalók és alvállalkozók balesetmentes munkavégzése mellett: szigorú munkavédelmi intézkedéseknek köszönhetően legbiztonságosabb hazai cementgyárrá kíván válni.