Jobbik egy arab üzletembert vizsgálna

A Jobbik a parlament nemzetbiztonsági és külügyi bizottsága együttes ülésének összehívását kezdeményezi egy arab üzletember magyarországi tevékenységével összefüggésben.

hirdetés

Mirkóczki Ádám, az ellenzéki párt szóvivője keddi budapesti sajtótájékoztatóján úgy értékelt: példátlan nemzetbiztonsági kockázat állhat fenn azzal, hogy Ghaith Pharaon – aki sajtóhírek szerint az FBI top10-es körözési listáján szerepelt az al-Kaida finanszírozásáért – gazdasági érdekeltségeket szerez Magyarországon és üzleti kapcsolatban áll a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.-vel.

A jobbikos politikus Orbán Viktor miniszterelnök, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, továbbá a hírszerzést felügyelő Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter meghallgatását kéri az ügyben.

A képviselő az Alkotmányvédelmi Hivatal vezetőjét arról faggatná, végeztek-e az üzletember esetében kockázatelemzést, az Információs Hivatal vezetőjétől pedig arra várna választ, hogy – nem csak hazai összefüggésben – milyen információkkal rendelkezik és azokat a kormányfő is megkapta-e.

Mirkóczki Ádám szerint a kérdés önálló ülést érdemel, időpontot pedig azért nem jelölnek meg indítványukban, mert alkalmazkodnak a miniszterelnök időbeosztásához.