Jobbik: Orbán ajándékai üres dobozok

Miután kedden Orbán Viktor kormányfő a Modern Városok program során Pécsre látogatott, szerdán a Jobbik pécsi képviselője értékelte az elhangzott bejelentéseket. Gyimesi Gábor szerint ajándékokkal jött a miniszterelnök, de csak üres dobozokat kapott Pécs. Ezt szemléltette is a sajtótájékoztatóján.

hirdetés

A politikus első körben egy, az útfejlesztéseket szimbolizáló kis üres dobozt bontott ki, majd azt mondta: az M60-os, M60-as autópályákkal kapcsolatos ígéretek folyamatosak voltak az utóbbi években, mégsem történt szinte semmi. Meglátása szerint az M6-os Bóly-Ivándárda közötti szakasza sem lesz autópálya, az M60-as Pécsről Barcsa történő továbbvezetése pedig ebben a ciklusban sem valósul meg.

Gyimesi Gábor1

Az ipari fejlesztésekkel kapcsolatos bejelentést úgy értékelte: Pécsen jelenleg is van egy hatalmas, kiaknázhatatlan ipari park, “az sem jó semmire”. Szerinte a kormány és a város a területek megnövelésével, üzemcsarnokok építésével a “rabszolgamunkának ágyaz” meg, tekintve, hogy befektetniük sem kell ezután a multiknak, hiszen mindent készen kapnak.

A Zsolnay-negyeddel kapcsolatban úgy fogalmazott: a miniszterelnök csak annyit ígért, hogy megvizsgálják az állami, városi szerepvállalás mértékét, szerinte nem várható különösebb segítség.

Arra a kormányfői utalásra, miszerint mindent meg kell tenni a Pécsen tanuló külföldi egyetemisták számának növeléséért, azt mondta: ha több külföldi jön Pécsre, azzal magyar diákok szorulnak ki a rendszerből.

A Boda közelébe tervezett atomhulladék-tárolóról kijelentette: az előző kormány elhibázott lépése, hogy vizsgálják a helyszínt, s kijelentette: ha a Jobbik kerülne hatalomra, nem merülne fel ilyen létesítmény megépítése a környéken.

A halálbüntetésről úgy szólt, különösen kegyetlen, nagy felháborodást kiváltó gyilkosságoknál lehetne alkalmazni, s el kell indulni abba az irányba, hogy megteremtsék ennek feltételeit. Hozzátette: a börtönöknek ma nincs visszatartó erejük, az intézmények nem látják el nevelő szerepüket, a fogságból kikerülők visszaesnek. Szerinte a felderítési arányokon kellene jelentősen javítania a rendőrségnek.