Jobbik a pécsi buszeladásról és a kiskirályokról

Gyimesi Gábor

Mindenki tudott a pécsi buszeladásról – mondta sajtótájékoztatóján Gyimesi Gábor, Jobbik pécsi közgyűlési képviselője a Polgármesteri Kabinetiroda korábbi álláspontjára reagálva. Károkozókról beszélt az ellenzéki politikus. 

A jobbikos képviselő azt követően tartott sajtótájékoztatót, hogy a múlt héten megírtuk, az offshore-hátterű Mecsekbusz Kft. 4,5 milliárdos pert fontolgat Pécsen ellen, mert szerintük ennyivel tartozik nekik a város a Pécsi Közlekedési Zrt. magánosítása után kialakult helyzet miatt.

Gyimesi Gábor szerint kérdés, hogy miként alakult a buszeladás miatt keletkezett 1,7 milliárdos adóbírság,  mert ha ez az adásvétel után fizetendő áfatartalom, akkor az meg sem közelíti ezt az összeget.

Emlékezetes, hogy a Mecsekbusz Kft. vásárolta meg a PK kisebbségi tulajdonrészét még 2008-ban, majd a Mecsekbusz által Pécsre hozott menedzsment eladta a 2009 elején a járműparkot a Busrent Kft.-nek. A buszok végül peres eljárásban kerülhettek csak vissza a PK-hoz, miután semmissé nyilvánították a szerződést.

Gyimesi szerint világosan megállapítható a Mecsekbusz dokumentumaiból, hogy 2011-ben jogszerűtlenül foglalta el a város a PK Zrt.-t.

– Az is biztos, hogy a buszeladásról mindenki tudott a városban, hiába mondják utólag azt a fideszes és a MSZP-s politikusok, hogy nem. Pontosan tudták, hogy mi történik. Majd a városvezetés idehozta  kárt okozni Balogh Zsoltot a Busrent Kft. élére; neki róható fel, hogy a buszeladási szerződésnek áfavonzata lett – mondta.

Szerinte Csizi Péter, aki jelenleg is pécsi országgyűlési képviselő és Barna Béla, a Pécs Holding Zrt. vezérigazgatója is kétes tárgyalásokat folytatott a Mecsekbusz vezetőivel, ők is kárt okoztak a PK Zrt.-nek. A Mecsekbusz által bejelentett per tehát el fog indulni, ezzel szerinte előállt a legrosszabb helyzet.

– Szeretném, ha Szabó Iván ügyvéd is fekete bárányként szerepelne ebben a történetben, aki levezényelte a PK Zrt. törvénytelen elfoglalását is, amiről Csizi Péter és Barna Béla is tudott. Szabó milliárdos károkat okozott a városnak  – fejezte be.

A sajtótájékoztató másik témája a városi “kiskirályokról” szólt. Fogarasi Gábor jobbikos képviselő szerint ilyen Vörös Ferenc, akinek az érdekeltségébe tartozó Brill Security Kft. havi 2,6 milliót kap az önkormányzattól őrző-védő feladatokra. A képviselő szerint aggályos, hogy a eközben a Murphy’s Pub  bérlője, a Vörös Ferenc lányának tulajdonában lévő Corner Pub Kft. 30 milliós tartozást halmozott fel. Ráadásul az új bérlő – aki rendezi majd az adósságot – az a Centrál Restaurant Kft., aminek ugyanez a hölgy a tulajdonosa. Ráadásul még a bérleti díjat is csökkentették az új bérlőnek – derült ki Fogarasi szavaiból.