Joe Biden az Egyesült Államok új elnöke

Ifj. Joseph R. Biden, a Demokrata Párt elnökjelöltje megnyerte Pennsylvaniát, ezzel az elnökválasztást is.

Az állam húsz elektorával együtt már 273 elektort tudhat maga mögött, többet, mint amennyire minimálisan szüksége volna a győzelemhez, vagyis ezzel a csak Joe-ként emlegetett, veterán demokrata politikus lett az Egyesült Államok 46. elnöke. Egyben 78 évével az amerikai történelem eddigi legidősebb hivatalba lépő államfője is – írja a 444.hu.

Az amerikai történelem egyik legkiélezettebb választási küzdelmét nyerte meg.

Bár Biden biztosan megnyerte a választást, annak a végeredménye még nem ismert. Még mindig számolják a szavazatokat négy államban, Arizonában, Észak-Karolinában, Georgiában és Nevadában, és mind a négy helyen olyan szoros a verseny, hogy egyelőre nem lehet győztest hirdetni. Bármelyikük is nyerjen ezekben, az immár csak statisztikai adat, az elnöki poszt sorsát nem befolyásolja.

Joe Biden megválasztásával az is eldőlt, hogy az Egyesült Államok következő alelnöke Kamala Harris lesz. Harris megválasztása több szempontból is történelmi: először lesz női alelnöke az országnak, ahogy személyében először lesz fekete, illetve dél-ázsiai származású alelnöke is.