Jogszerű a mobilok követése?!

Jogszerűnek nevezte az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) helyi idő szerint pénteken a mobiltelefonok globális követését, azt állítva, hogy arra egy átfogó elnöki rendelet ad felhatalmazást.

hirdetés

Az NSA volt informatikusától, Edward Snowdentől származó újabb dokumentumok szerint az ügynökség naponta mintegy 5 milliárd adatot gyűjt be több százmillió mobiltelefon tartózkodási helyéről, a világ mobilhálózatait összekötő kábelek “megcsapolásával”. A dokumentumokat szerdán ismertető The Washington Post hozzátette, hogy ezzel az NSA “szándékolatlanul” amerikaiak adataihoz is hozzájut, jelentős mennyiségben.

Az NSA szóvivője úgy nyilatkozott, hogy nem követnek minden külföldi mobilhívást, és lépéseket tesznek az amerikaiakról begyűjtött adatok mennyiségének korlátozására. Az NSA mindeddig nem volt hajlandó megbecsülni, hány amerikai telefonját követték nyomon azért, mert külföldre utazott, vagy mert adatai belekerültek a külföldiek telefonjait követő merítésbe.
Vanee Vines szóvivő nyilatkozatában azt hangoztatta, hogy adatgyűjtésük nem terjed ki mindenre. “Az NSA nem képes követni (…) minden mobiltelefon hollétét” – mondta.

A szóvivő kitért arra, hogy a mobiladatok egész világra kiterjedő követését a Fehér Ház 12 333-as számú utasítása értelmében végzik, amely az amerikai hírszerzés egészét szabályozza.

Az NSA nyilatkozata azt jelenti – írja az AP amerikai hírügynökség -, hogy ezt a rendkívül kiterjedt hírszerzési programot nem a külföldi hírszerzésre vonatkozó törvény (FISA) alapján létrehozott titkos bíróság ellenőrzi, hanem kongresszusi bizottságok és illetékes főfelügyelők.

Barack Obama elnök és az amerikai titkosszolgálatok vezetői gyakran hozzák fel az NSA tevékenységének védelmében, hogy azt mindhárom hatalmi ág ellenőrzi.

Emberi jogi szervezetek nem fogadják el az NSA-nak azt az érvelését, hogy szándékolatlanul jut hozzá bizonyos adatokhoz. Az Amerikai Polgárjogi Szövetség (ACLU) jogásza, Catherine Crump nyilatkozatban hangsúlyozta, hogy az ügynökség tisztában van vele, hogy kiterjedt adatgyűjtésével “ártatlan amerikaiak hatalmas mennyiségéről söpör be információkat”. “És mindez bármiféle bírósági felügyelet nélkül zajlik” – tette hozzá.

Maga Barack Obama elnök a The Washington Post cikkére reagálva a héten azzal vette védelmébe az NSA-t, hogy az nagyon jó munkát végzett annak érdekében, hogy ne keveredjen bele a belföldi hírszerzésbe.

Az MSNBC tévéhálózatán csütörtökön sugárzott interjúban Obama azt hangoztatta, hogy az Egyesült Államoknak ártani akaró emberek a mobilkészülékekkel elérhető korszerű technológiákat használják, ezért “rajta kell tartaniuk a szemüket néhány rosszindulatú szereplőn”.

Ennek ellenére – mint mondta – “bizonyos önmérsékletet” fog javasolni az NSA-re vonatkozóan, amint megkapja még decemberben egy kiválasztott tanácsadókból álló bizottság erre vonatkozó ajánlásait.

Obama azt is mondta, hogy az NSA-t nem érdeklik az emberek elektronikus levelei és szöveges üzenetei.