Jogszerűek a devizahitelek

A devizahitelek ügyében elhárult a legrosszabb forgatókönyv veszélye az MTI által megkérdezett elemzők szerint, akik ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy fontos kérdésekben még nincs döntés.

hirdetés

A Kúria polgári kollégiumának hétfői jogegységi határozata szerint nem ütközik jogszabályba, sem jó erkölcsbe, nem uzsorás és nem színlelt szerződés a devizaalapú kölcsönszerződés.

Török Bálint, a Buda-Cash Brókerház elemzője az MTI kérdésére elmondta: a Kúria határozatával a legrosszabb forgatókönyv veszélye elhárult. A Kúria nem tartotta érvénytelennek a devizaalapú szerződéseket, ami a bankok veszteségén túl az egész pénzügyi rendszert megbolygatta volna, és súlyos következményekkel járt volna a gazdaságra.

A szakember szerint a hétfői döntés alapvető kérdéseket lezárt, az elemző ezek közé sorolta például azt, hogy a szerződés nem ütközik jogszabályba, illetve hogy létezik devizaalapú szerződés.

Török Bálint ugyanakkor felhívta a figyelmet arra: vannak fontos részletkérdések, amelyeket nem zárt le ez a döntés, például az árfolyamrés alkalmazásának jogszerűségét, valamint az egyoldalú szerződésmódosítások ügyét. Ezek összességében több tíz-, illetve százmilliárd forintot is jelenthetnek, így a kérdés nem rendeződött véglegesen – hangsúlyozta.

Kuti Ákos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint a piaci szereplők tekintélyes része számolt azzal, hogy a devizahitelek kapcsán a bankoknak a markáns veszteségeket kell leírni, és az a várakozás gyengítette a forintot az elmúlt hónapokban.

A mostani döntés alapján úgy tűnik, hogy a bankok eddig leírt veszteségei nem nőnek jelentősen tovább, ezzel a forintra nehezedő nyomás csökken – közölte. Ezért Kuti Ákos arra számít, hogy jelentős forinterősödés kezdődhet.

Az elemző rámutatott ugyanakkor, hogy a Kúria határozata enyhíti ugyan a piaci feszültséget, de önmagában ettől a döntéstől a hitelminősítők még nem fogják felminősíteni Magyarországot.

Kiemelte: a kép még nem tiszta teljesen. Az egyoldalú szerződésmódosítások és az árfolyamrés ügye még nincs rendezve, érdemi kapaszkodó ezekben a kérdésekben várhatóan március-április körül születhet.

 • a jogászok kormányának újabb orbitális jogi bukása

  tavaly volt a választási regisztráció
  atom égés volt
  most itt az újabb

  itt is nagypofával üzengettek
  majd a bankok lépjenek de azonnal ám stb. (2013 őszig mit csináltak???)
  mintha rajtuk kívül megoldódna magától mert megmondták, meg ők a nemzet meg hasonló beképzeltségek
  dolgozni kellett volna nem csak pofázni
  szóval most végleg kinyírták a devizahiteleseket és B-terv itt sincs
  ahogy április 6-ra sincs
  a következő lépcső majd a kúria feloszlatása bosszúból???

  ez van
  a kormányzás nem erőszak
  így ebből az országból semmi se lesz
  Pécsből se
  lehet újra rájuk szavazni akkor 4 évig nem lesz semmi

  nem vagyok mérges, bosszús, szomorú se
  csak realista
  2010-ben a szocik ellen szavaztak
  a fideszesek elhitték hogy rájuk szavaztak és nem azért mert ők voltak az ellenzék hanem mert volt prgjuk stb
  semmilyük se volt a dumán kívül és semmit se tudtak abból amit tenni kellene
  elveszett a közbizalom
  ezt ők nem is értik
  jövő tavasszal ezért lesz érdekes
  ők még mindig hiszik hogy rájuk szavaztak és nem más ellen pótlékként
  azt is hiszik, hogy érdemi munkahelyteremtés történt
  azt is hiszik, hogy érdemben nő a gazdaság
  azt is hiszik, hogy az egyetlenek, a letéteményesek
  …….
  azt is hiszik, hogy nem lesz bukta április 6.