Jöhet a tél, a fagy, a hó!

Bár idén még nem volt említésre méltó hó Pécsett, a Biokom teljes készültségben áll. Háromszázötven különböző helyszínre helyeztek ki síkosságmentesítő anyagot, amiből bárki vehet, de a gépparkjukat is bővítették és munkatársaikat is felkészítették a téli időszakra. 

A Biokom közleménye szerint már november eleje óta napi kapcsolatban áll az Országos Meteorológiai Szolgálattal, és az így kapott előrejelzések alapján munkatársaival és gépi állományával készenlétben áll. Bár idén még nem volt említésre méltó hó Pécsett, mégis az elmúlt időszakban többször dolgozott a Biokom a pécsi utak síkosság-mentesítésén az éjszakai-hajnali útlefagyások, csúszóssá váló páralecsapódások miatt. Amennyiben az időjárás indokolja, akkor Pécs belterületi útjain, terein, járdáin a Biokom dolgozói tájékoztatásuk szerint teljes kapacitással megkezdik a hó- és síkosságmentesítési feladatokat.

Mindenki készen áll, jöhet a hó!

Ez azt jelenti, hogy összesen 18 gépjárművel fogják ellátni a hó- és síkosságmentesítési feladatokat, mindezeken felül 14 hótakarításra alkalmas munkagép és 15 másfél tonna teherbírású gépjármű vesz majd részt. Összesen 150 munkatárs fogja lapátolni a havat, szórja a síkosságmentesítő anyagot a járdákra, buszmegállókra, terekre. Ez a létszám rendkívüli időjárás esetében a többszörösére nőhet a kialakult helyzet függvényében.

Mint közölték, novemberben összesen 350 különböző helyszínre szállítottak homokot vagy só és homok keverékét. A kihelyezett anyagok arra szolgálnak, hogy ha valaki a közelben elakadna, vehet belőle, autója kereke alá szórhatja, vagy a járdán használhatja. Az anyagokat a Biokom folyamatosan pótolja.

A Biokom kökényi telephelyén 800 tonna só, 100 tonna homok és 250 tonna zúzott kő szóróanyag áll “készenlétben”. A belvárosban, kiváltképp a díszburkolattal ellátott részeken a drágább, ám környezetkímélőbb kalcium-kloridot használják. A szolgáltató elvégzi a közlekedési útvonalak síkosságmentesítését is, de a helyi rendelet értelmében a lakosságnak is van feladata télen, amely az ingatlan és az út közötti terület (járda, beálló stb.), valamint a hulladékgyűjtők környezetének hó- és jégmentesítését jelenti.

Figyelmeztet a Biokom: időben gondoljunk a téli gumira!

A városüzemeltetési társaság közleményében felhívja a pécsiek figyelmét, hogy mindenki csak felkészülten, jó műszaki állapotban lévő gépjárművel és téli gumi használatával, illetve ha szükséges, akkor hólánccal keljen útra. A havas balesetek jelentős részét a nem megfelelő gumiabroncs használata, továbbá a nem az útviszonynak megfelelő vezetési technika, sebesség okozza – amelyek kellő odafigyeléssel, felkészültséggel kiküszöbölhetőek lettek volna. Emellett a közlekedési akadályok is sok esetben azért alakulnak ki, mert nem megfelelő műszaki állapotú autók vagy nyári gumival szerelt járművek akadnak el, feltartva ezzel a forgalmat.

A Magyar Közút is készen áll

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Baranya megyében 4 mérnökségén keresztül 145 fővel látja el az 1629 kilométeres megyei közúthálózaton a téli feladatokat. A következő hónapokban közel 3850-en dolgoznak váltott, 12 órás műszakokban a téli útüzemeltetési feladatok ellátásán, koordinációján. Idén, a téli szezonban a Baranya megyei közúthálózaton 33 sószóróval és hóekével felszerelt nehézgépjárművet állít hadrendbe. Ezek mellett 9 rakodógép és 7 hómaró adapterrel is felszerelhető univerzális eszközhordozó lát el 0-24 órás szolgálatot. A téli géppark felkészítésén túl a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kezdőkészleten mintegy 5340 tonna útszóró sóval, 35 tonna kálcium-klorid granulátummal, és 1210 tonna érdesítőanyaggal néz szembe a következő időszak kihívásaival Baranya megyében. Ezen kívül a megelőző védekezésre idén is nagy hangsúlyt fektet a társaság: azokon a szakaszokon, ahol az elmúlt évek tapasztalatai alapján nagyobb a hófúvások előfordulási lehetősége, ott a hófogórácsok és hálók kihelyezését elvégezték a szakemberek, ez összesen több mint 46 kilométernyi útszakaszt érint.

A hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákon túl az úthálózati szerepük alapján fontos szakaszokon preventív jellegű sózást is végeznek, ez a forgalmas autópályákat, autóutakat és főutakat érinti elsősorban. Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy a hóeltakarítást csak akkor tudják hatékonyan megkezdeni a társaság szakemberei, ha a lehullott hó vastagsága meghaladja az 5 centimétert, az alatt csak sózásra van lehetőség, megelőzve a forgalom által letaposott hó burkolatra fagyását.