Jöhet a végjáték a városi vízcsatában

A Pécsi Vízmű Zrt. közgyűlésén nem tudták megtárgyalni a cég csődeljárásának elindítását, ezért Pécs városa megteszi a szükséges jogi lépéseket, mondván, az adósságrendezési eljárással a vízművet megmenthették volna.

hirdetés

A Tettye Forrásház Zrt. jogi képviselője, Szabó Iván képviselte a várost azon a márciusi közgyűlésen, amelyen szerették volna napirendre tűzetni azt az ajánlatot, miszerint a város vásárolja meg azon eszközöket, amelyeket jelenleg egyik fél sem használ. Szabó szerint akkor olyan ajánlatot tettek a Pécsi Vízműnek, amellyel a társaság az összes tartozását kiegyenlíthették volna, de ezt a SUEZ által delegált elnök nem engedte napirendre venni. Mint mondta, ezt követően a második, nyári közgyűlésen már csődeljárás megindítását célzó javaslatot tettek.

Ezt azzal indokolta, hogy az eljárás első kilencven napja alatt megegyezhetnek a hitelezőkkel, s ezen idő alatt nem lehet felszámolást kezdeményezni a vállalat ellen. A terv az lett volna, hogy a Tettye Forrásház felvásárolja a céget – tette hozzá.

A város álláspontja szerint reális a veszélye annak, hogy a máig többségi pécsi tulajdonban lévő vízműcég ellen fordulnak a hitelezők, Szabó szerint ugyanis több esetben hozzájuk fordultak: álljanak jót a vízmű tartozásaiért. Az ominózus nyári ülés előtt ráadásul tárgyaltak is a francia társtulajdonos SUEZ helyi képviselőivel, de így sem sikerült meggyőzniük őket, a csődeljárás elfogadásához az ő szavazatukra is szükség lett volna – mondta. Szerinte szándékosan viszik bele a céget a felszámolási eljárás elindításába, emiatt megteszik a szükséges jogi lépéseket.

A tét ugyanakkor nem kisebb, mint hogy a pécsi önkormányzat „elveszti” a társaságban meglévő részvénycsomagjának megfelelő 300 millió forintos vagyont, s az sem mellékes körülmény, hogy a társaságnak több leányvállalata is van, amelyek értéke így jelentősen csökkenhet. Az ügyet bonyolítja az is, hogy a Pécsi Vízműben a várost környező tíz településnek is részesedése van.

Arra a kérdésre, hogy a történtek után a Pécsi Vízmű napjai meg vannak-e számlálva, hiszen elindulhat a cég felszámolása, igennel felelt. A Pécsi Vízmű részéről szerettünk volna reagálást a fentiekre, de nem sikerült az ügyben megszólalót találnunk.