Jöhetnek Pécsre az elektromos buszok

A pécsi önkormányzat kiírta azt a közbeszerzést, ami alapján 24 elektromos midi-, illetve szóló buszt vásárolhatnak. A város ezzel párhuzamosan pályázatot is benyújtott a 2,5 milliárdos program finanszírozására.

hirdetés


Van esély rá, hogy már idén elektromos buszok kerüljenek Pécsre, ugyanis a 2007 és 2013 közötti uniós források maradványösszegéből pályázik a város buszok megvásárlására. A városi önkormányzat tavasszal erről már meghozta a döntést, ám a közbeszerzési felhívások között most jelent meg a tender.

Tavaly már volt itt egy magyar fejlesztésű járgány tesztjelleggel
Tavaly már volt itt egy magyar fejlesztésű járgány tesztjelleggel

A felhívásban az áll, hogy új, alacsonypadlós, kizárólag elektromos hajtással rendelkező, midi- és szóló buszok jönnek, vagyis mozgáskorlátozottak és babakocsis anyukák is könnyedén használhatják őket.

A buszokból 12 legalább 30 férőhelyes, valamint 12 minimum 40 férőhelyes jármű érkezhetne. A buszokból 8-at még idén december 15-ig leszállíthatják, hiszen addig kell lezárni az előző uniós finanszírozási ciklus KÖZOP-pályázatos beszerzéseit.

elektromos busz1

Merza Péter, a Pécsi Városfejlesztési Zrt. vezérigazgatója korábban azt mondta, hogy az előbb említett Közlekedési Operatív Program csak az egyik lehetőség ilyen járművek vásárlására. Még két másik forrásból is hasonló a város szándéka. A Horizont2020 nevet viselő programban például uránvárosi vonalakra vásárolnak a tervek szerint e-buszokat, míg a területi operatív program terveiben is 1,5 milliárd forintot különítettek el ilyen célra.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere pedig azt mondta: akárhogy is lesz, már csak a belvárosi levegő tisztasága, s a zöld fővárosi címért folytatott versengés miatt is stratégiai fontosságú nulla emissziós járművek beszerzése a következő egy-két évben