Jön, jön, jön: fűszerek, hungarikumok, grillparti

Gerilla és nem gerilla grillbajnokság, fűszervásár , hungarikumok találkozója, a pécsi közösségi kertmozgalom indulása, jazzimprovizációk fűszerillatokra, Magashegyi Underground és számtalan egyéb koncert várható az Első Pécsi Fűszerünnepen.

hirdetés

Ha az ember szétnéz Pécsett, akkor a kavalkád, a sokszínű pezsgés, a kulturális sokféleség képét látja: nincs olyan nap, amikor valahol ne nyílna kiállítás, ne lenne több koncert, felolvasóest vagy színházi előadás, ráadásul sokféle műfajban, sokféle kultúra-fogyasztó számára. Pécsett pezseg, lüktet, él a kultúra, elindult a Zsolnay Negyed és csúcsra jár a Kodály Központ, a pécsi alkotók és alkotóközösségek őrzik és szítják a tüzet, amitől a pécsi kultúra kicsit mindig „másmilyen”, kicsit elevenebb, „életíze és zamata”, illata van.

A pécsi kultúra olyan, mint az ételnek a fűszerek: ízesebb, illatosabb és élvezhetőbb vele minden. Pécs megfűszerezi az életet, ebben rejlik a város varázsereje, ezért Pécs a Kultúra Városa és ezért kerül sor május 9-13-ig az Első Pécsi Fűszerünnepre, ahol a vendégek és a pécsiek a szabadtéri sütögetés, a grillezés művészetének hódolhatnak, természetesen pécsi fűszernövényekkel ízesítve az ételeket.

Mert Pécs idén tavasztól fűszerbe borult: az utcákon és a tereken zöldfűszerek bokrosodnak, máris turistákat és helybélieket lehet látni egy-egy növényt szagolgatva, élvezve a tavaszt és az illatokat.

Az Első Pécsi Fűszerünnep programjában lesz fűszerültetés, a Jókai téren fűszerpiac, grillbajnokság híres séfekkel, gasztrobloggerrel, és elindul a pécsi közösségi kertészkedés is.

Buligánok, Canaro, Magashegyi Underground, Meszecsinka, Drum and Folk, Pont4, Jack Danimals, Fivérek és Zséda, gerilla grillre zenélő pécsi jazz formációk: a zenei kínálat éppolyan sokféle és mindenkihez szól, mint a pécsi fűszerek és a kultúra.

Nem utolsó sorban az Első Pécsi Fűszerünnepen a Széchenyi téren adnak egymásnak randevút a hungarikumok, s eddig ilyen, természetesen, még sehol sem volt a világban.