Jövő év végére elkészül az új Dráva-híd

Tegnap Tiffán Zsolt megyei közgyűlési elnök Eszékre látogatott, ahol megbeszélést folytatott dr. Vladimir Šišljagić zsupánnal, Eszék-Baranya megye vezetőjével.

hirdetés

A zsupán üdvözölte, hogy elnök úr első hivatalos külföldi látogatására Eszéken került sor. A találkozón a felek áttekintették a két megye közvetlen kétoldalú kapcsolatait. Elnök úr tájékoztatást adott a megye megváltozott feladatrendszeréről, valamint az Ős-Dráva programról.

A felek megállapodtak, hogy ezentúl területfejlesztési kérdésekben még hangsúlyosabb lesz az együttműködés a két megye között. Egyöntetűen sikerként könyvelték el az a tényt, hogy Baranya megyében és Eszék-Baranyában az elmúlt időszakban 16,5 millió euró értékben valósultak meg Európai Uniós projektek.

A megbeszélésen a két vezető leszögezte: a horvátországi magyar közösséggel, valamint a magyarországi horvát közösséggel való jó viszonyt fent kell tartani, oktatási, kulturális programjaikat támogatni kell. Eszék-Baranya megye zsupánja a küszöbön álló horvát uniós csatlakozással kapcsolatosan megköszönte elnök úrnak, Magyarország és a magyar uniós soros elnökség munkáját.

A zsupán kijelentette: 2013 végére elkészül az új Dráva híd, mely által a két ország közötti közlekedés is egyszerűbbé válik, különös tekintettel a teherforgalomra. A felek következő találkozójára áprilisban kerül sor az Ormánságban, májusban pedig Eszéken kerül sor konkrét szakértői egyeztetésekre.