Jövő héten kezdődik a mozsgói orvvadász pere

A Pécsi Törvényszék jövő szerdán kezdi tárgyalni annak a mozsgói orvvadásznak az ügyét, aki egy természetkedvelőt brutálisan megölt, egy vadászt pedig súlyosan megsebesített márciusban a baranyai Magyarlukafa közelében.

hirdetés

Hajdu István, a törvényszék szóvivője arról tájékoztatta szerdán az MTI-t, hogy a bíróság az első tárgyalási napra a vádlottat és védőjét idézte be, november 9-ére pedig 18 tanút.

Az ügyészség a 36 éves P. Máriót aljas indokból, több emberen elkövetett emberölés kísérletével, lőfegyverrel és lőszerrel való visszaéléssel, valamint lopással vádolja. A férfi akár életfogytig tartó szabadságvesztéssel is sújtható.

Az eset március 16-án történt. A 44 éves természetjáró és a 23 éves vadász aznap délelőtt vadetetőket ment feltölteni, amikor a földútról megláttak egy fehér terepjárót, az út mellett pedig két megnyúzott szarvastetemet.

Gyanították, hogy orvvadásszal van dolguk, ezért elindultak a jármű felé, amely hirtelen elindult.

Nem sokkal azután, hogy autójukkal követni kezdték, a terepjáró megállt. Miután mindhárman kiszálltak a kocsikból, a vadorzó benyúlt az autójába a csőre töltött pisztolyáért, majd a természetjárót hasba, a menekülni próbáló vadászt pedig hátba lőtte.

A súlyosan sebesült vadásznak még volt annyi ereje, hogy elbújjon a közeli bozótosban. Mivel az elkövető nem találta meg, visszament az első áldozatához. A súlyosan sérült, földön fekvő férfi épp rendőr ismerősének mondta el mobiltelefonon, hogy mi történt, amikor a gyilkos kést rántott, és hidegvérrel, egyetlen mozdulattal elvágta a torkát.
Az orvvadász ezután a pisztolyt és a kést bedobta a kocsijába, majd elhajtott. A természetjáró a helyszínen meghalt, a vadászt mentőhelikopter szállította kórházba. A férfi életét a Pécsi Tudományegyetem traumatológiai klinikáján mentették meg.
P. Máriót a Zengő bevetési szolgálat fogta el Szulimán határában. A gyilkos a kihallgatásán beismerte a bűncselekményt. Azt mondta: bánja, amit tett, “de már nem lehet visszacsinálni”. A tettére értelmes magyarázatot nem adott, a nyomozók azt gyanítják, el akarta hallgattatni az őt lebuktató két férfit.