Jővöre is emelkednek az árak

A kormány napokban Brüsszelnek megküldött kiegészítő jelentésében előrejelzésként erre az évre 1,2 százalékos GDP-csökkenést, jövőre 0,9 százalékos növekedést adott meg, ezzel csökkent a különbség a kormány, a Magyar Nemzeti Bank és a gazdaságkutatók idei és jövő évi prognózisai között.

hirdetés

A költségvetési kiigazítások és Magyarország exportpiacainak lassabb növekedése miatt 2013-ban a GDP 0,9 százalékkal, 2014-ben 2 százalékkal nő az idei 1,2 százalékos csökkenés után – áll a kormány által kiadott új prognózisban. (Korábban a kormány 2012-re 0,5 százalékos visszaeséssel, jövőre 1,5 százalékos gazdasági növekedéssel számolt.)
A kormány inflációs előrejelzése szerint a fogyasztói árak az idén 5,8 százalékkal emelkednek, jövőre 5,2 százalékkal, ugyanakkor 2014-ben elérhető a 3 százalékos inflációs cél.
A Magyar Nemzeti Bank szeptemberben közzétett inflációs jelentésében (amelyben még nem vehette figyelembe a Matolcsy György által októberben bejelentett két, összesen 764 milliárd forint összegű költségvetési kiigazítási csomagot) 2012-re 1,4 százalékos GDP csökkenést, jövőre 0,7 százalékos növekedést jelzett, 2014-re még nem adott prognózist.
A jegybank szerint az átlagos infláció idén 5,8 százalék, jövőre évi 5,0 százalék lesz, 2014-re még nem tett közzé inflációs előrejelzést az MNB.
A gazdaságkutatók GDP-prognózisai (amelyek döntő többsége ugyancsak nem vehette figyelembe a Matolcsy György által októberben bejelentett két kiigazítási csomagot) erre az évre 0,8-1,5 százalékos GDP csökkenéssel, jövőre 0,5-0,9 százalékos növekedéssel számolnak.
A Költségvetési Felelősség Intézet Budapest (KFIB) által készített technikai kivetítés erre az évre 1,0 százalékos GDP csökkenést, jövőre 1,2 százalékos növekedést jelez.
Ezek  a mutatók igen közel esnek a kormány által megadott prognózishoz.
A fogyasztói árak a gazdaságkutatók szerint idén 5,7-5,8 százalékkal, jövőre 4,3-4,7 százalékkal emelkednek, ami azt mutatja, hogy a kormány már figyelembe vette, hogy a kiigazító csomagok miatt 2013-ban az infláció 5,2 százalékra nőhet.