Jövőre nekiállnak az új tűzoltóközpontnak

Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgató szerint jövőre megkezdődhet a pécsi hivatásos önkormányzati tűzoltóság új ingatlanjának építése.

hirdetés

“A tervek idén elkészülnek, a várhatóan több száz millió forintos beruházás pedig a rendőrséghez tartozó volt határőr-igazgatóság területén valósul meg. A helyszínt az érintett szervek és az önkormányzat képviselői egy közelmúltban tartott szemlén alkalmasnak találtak erre a célra” – mondta az altábornagy a megyei katasztrófavédelem évértékelőjét követő sajtótájékoztatón pénteken Pécsen.

Hozzátette: az épület méltó körülményeket biztosít a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság működéséhez is.

Horváth Zoltán, a Baranya Megyei Közgyűlés fideszes elnöke arról szólt, hogy a fejlesztés központi forrásból valósul meg, de a megyei önkormányzat a jelenlegi épület eladásából befolyó összeg egy részével hozzájárul az új ingatlan építéséhez. “Nem az épület értékes, hiszen rossz állapotban van, hanem a telek, amelyen áll” – jegyezte meg a politikus.

Nagy Csaba, a város fideszes alpolgármestere tavaly májusban azt közölte: a pécsi tűzoltóság épülete “az életveszély határát súrolja”, szakértők szerint a jelenlegi célra még legfeljebb két évig használható.

“Bár már korábban kijelöltek egy telket az új laktanya felépítésére, a tervek nem kapták meg a várt központi pályázati támogatást” – tette hozzá.

Az épülettel kapcsolatos gondokról a ma már megyei katasztrófavédelmi igazgatóként dolgozó Góra Zoltán korábbi tűzoltóparancsnok két évvel ezelőtt beszélt az MTI-nek. Azt mondta: “a mintegy negyedszázada átadott ingatlan beázik, nyílászárói korszerűtlenek, ennél is nagyobb baj azonban, hogy nem bírja a dinamikus terhelést, a tartószerkezetein tapasztalt repedések miatt immár statikailag sem felel meg a tűzoltólaktanyákkal szemben támasztott elvárásoknak”.

Góra Zoltán hozzátette: az épület hosszú távon legfeljebb raktárként vagy irodaként üzemelhetne tovább, a közeljövőben mindenképpen újat kell építeni a mintegy 150 fős állomány, valamint a gépjárművek, speciális szerek, konténerek elhelyezésére.

“Szakértők megállapították, hogy az épület állagromlása tervezési, kivitelezési és karbantartási hiányosságokra egyaránt visszavezethető. Bár még nem életveszélyes, egy fontos korlátozás bevezetésére szükség volt a közlemúltban. A nagyobb tömegű járművekkel a pillérek mellett kell parkolni, nehogy a súly alatt beszakadjon alattuk a födém” – közölte akkor az ezredes.