Jubileumi koncert a Kodályban

2014. december 13-án a Szélkiáltó és a Kaláka együttesek a Pécsi Szimfonietta közreműködésével adnak közös jubileumi koncertet a pécsi Kodály Központban.

hirdetés
Uránia Mozi

A Szélkiáltó és a Kaláka jubileumi koncertje két olyan együttes hosszú évtizedes munkájának megünneplése, melyek mindegyike hiszi, hogy költészet és zene egy tőről fakad. A Kaláka együttes 45 éve, a Szélkiáltó együttes 40 esztendeje dolgozik azon, hogy megmutassa vers és zene együttélése különleges kapcsolat, olyan kivételes közeg, melyben mindkét művészeti ág tovább erősíti a másikat.

Negyven-ötven év munkájából válogat a két együttes a koncerten. A szünet után a Pécsi Szimfonietta kíséretében hangzanak el olyan Szélkiáltó és Kaláka dalok, melyeket Szabó Ferenc és két ifjú zenész, egy Kaláka és egy Szélkiáltó gyermek, Gryllus Sámuel és Fenyvesi Márton hangszereltek szimfonikus zenekarra.

Vers és dallam kezdettől együtt létezett, a különböző kultúrákban azonban – bár eltérő időkben – szöveg és zene rendre kettévált. A két együttes küldetése, hogy a két művészeti formát újra és újra egymáshoz közelítse és összekapcsolja.

A Szélkiáltó együttes kiemelt feladatának érzi a pécsi kötődésű költők műveinek bemutatását, teszi mindezt egészen Janus Pannonius munkásságáig visszanyúlva, de feldolgozták Csorba Győző, Pákolitz István, Pál József, Galambosi László és Bertók László alkotásait is.

Az együttes fennállása óta több mint 3000 koncert alkalmával állt színpadon, 17 lemeze jelent meg, 5 önálló TV film készült munkásságáról, emellett színházi zenei anyagok közreműködője volt. Európa és Dél-Amerika 15 országában koncertezett a társulat.

A Kaláka együttes a 45. jubileumra készülve számba vette azon költők sorát, akiknek a műveit feldolgozták, 300-nál is több ilyen lírikust számoltak össze. Több mint ezer dal, több mint tízezer koncert, harminc megjelent lemez duzzasztja a statisztikát. Az együttes negyven országban lépett fel, munkáját számos elismerés kísérte, úgymint Kossuth−díj, Prima Primissima díj, Magyar Örökség díj.

Az együttesek páratlanul gazdag életművének széleskörű ismertsége több évtizedes munkásságuk ajánlólevele.

[note note_color=”#000000″ text_color=”#ffffff”]

Az előadás fellépői a koncertet a Szélkiáltó nemrég elhunyt tagja, Keresztény Béla (1954. január 7. – 2014. október 21.) emlékének ajánlják.[/note]