Június haváig maradt idő az ebcsipelésre + Videó!

A gazdiknak június 30-ig kell gondoskodniuk arról, hogy kedvenceiket egyedi azonosítóval lássák el. A csipeket az állatorvosok ültetik be, a tűszúrásnyi procedúra 3.500 forintba kerül. A mulasztók bírsága akár 20.000 forint is lehet.

hirdetés

A város több pontján márciustól májusig tartanak úgynevezett összevezetett oltásokat, s amelyek során megkaphatják a kötelező védőoltásokat a kutyák. A gazdáknak ekkor nem kell az állatorvos rendelőjébe vinniük a kutyusokat, ráadásul így is eleget tudnak tenni egy másik kötelezettségüknek: azonosító csipet ültethetnek az ebekbe.

Az önkormányzat által elfogadott rendelet ugyanis azt írja elő, hogy minden kutyának rendelkeznie kell egyedi azonosítóval. Ennek az a legfontosabb funkciója, hogy az elkóborolt ebeket könnyebben vissza lehessen juttatni a gazdájukhoz, egy kutyatámadás esetén pedig azonnal be lehet azonosítani a tulajdonost és a kutyát.

Nincs sok idő már a beültetésre, a határidő ugyanis nemsokára lejár: június 30. után már minden pécsi kutyában lennie kell egyedi azonosítónak. A beültetés nem fájdalmas, néhány perc alatt megvan.

A chip csupán 3500 Ft-ba kerül, de ha valaki a határidő lejárta után, közterületen, chip nélkül sétáltatja a kutyáját, akkor ennek csaknem a 6-szorosát, akár 20.000 forint bírságot is fizethet.