Juttatás a vasutasoknak

Legkésőbb december első felében fejenként átlagosan nettó 32 ezer forint extra juttatást kapnak a vasúti dolgozók; ezzel maradéktalanul teljesül a 2011-ben Orbán Viktor és Gaskó István között született megállapodás, amely a vasutasok pénzügyi ösztönzésére három év alatt bruttó 5 milliárd forintot szánt.

hirdetés

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) keddi, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a vasúti munkavállalók pénzügyi ösztönzésére a költségvetésben elkülönített forrásból összesen mintegy 30 ezer dolgozó jut átlagosan nettó 32 ezer forinthoz legkésőbb december első felében.

A kormány kifizetések megindításáról szóló október végi döntésével pontosította az érintett személyi kört. Így a vállalati átszervezések vagy vonalátadások miatt a MÁV-csoport más vállalataihoz vagy a GYSEV-hez került vasutasok is megkapják a munkájukkal kiérdemelt összegeket.

A tárca felidézi: Orbán Viktor miniszterelnök és Gaskó István, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének elnöke 2011 novemberében állapodott meg arról, hogy három év alatt összesen 5 milliárd forintot fizetnek ki a vasúti dolgozók számára.

Az érintett munkavállalók az első egymilliárd forintot már tavalyelőtt megkapták, a tavalyi évre eső 2 milliárd forint fedezetét a kormány költségvetési átcsoportosítással biztosította. A fennmaradó bruttó kétmilliárd forint már a 2013. évi költségvetési törvényben is szerepelt. Az idei kifizetések a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. és a vasúttársaságok között megkötendő megállapodások alapján, egy hónapon belül megindulhatnak.

A kormány a vasutasok példás helytállását és a legnagyobb foglalkoztatók közé tartozó vasúti ágazat kiemelt fontosságát ismeri el a pénzügyi ösztönzéssel; a forrásból a kormányhatározat szerint a cégek prémiumrendszereinek hatálya alá tartozók – köztük a vezetők – nem részesülnek – hangsúlyozza az NFM.