Kákai: elégedettek voltak a szavazók

A város két ismert politológusát kérdeztük többek között arról, mi indokolta az alacsony részvételi arányt az önkormányzati választásokon, mire számíthatunk az elsöprő fideszes többségű közgyűlés munkájával kapcsolatban, illetve milyen szerepre készülnek az MSZP, a Jobbik és az LMP képviselői?

Kákai László, a bölcsészkar politológusa (képünkön jobbról)  azzal magyarázta kérdésünkre az alacsony részvételi arányt, hogy az emberek nagy része elégedett azzal, amit Pécsett az elmúlt másfél évben látott. Emellett, mutatott rá, intenzív kampány sem volt, hiszen sem az LMP, sem a Jobbik nem tudott igazán belekötni a jobboldali városvezetés eddigi munkájába; az emberek nem érezték úgy, hogy váltani kellene.

Horváth Csaba, a jogi kar szakembere (balról fotónkon)  azt mondja: a pécsiek belefáradtak az elmúlt évek sorra következő választásaiba, s nem érezték, hogy bármi tétje lenne voksuknak. Hozzátette: példátlanul alacsony volt a részvétel, amiről mindegyik politikai erőnek el kellene gondolkodnia. Minden harmadik pécsi gondolta ugyanis csak úgy, hogy érdemes szavaznia október harmadikán.

A közgyűlésben létrejövő, hetvenszázalékos jobboldali többségről szólva Kákai László és Horváth Csaba is azt mondta, hogy ilyen mértékű támogatottsággal a háttérben alapvető stratégiai kérdésekben sem szorulnak az ellenzékiekkel történő egyeztetésekre a városvezetők. Horváth Csaba szerint formalizálódhat a biztossági és a közgyűlési munka, azaz a képviselők szavazógépként vihetik át az előterjesztéseket. Kákai László azt mondja, maga a tény, hogy a helyhatósági választásokon is masszív jobboldali fölény mutatkozott meg, a kormány dolgát is leegyszerűsíti a közigazgatási reformok végrehajtása során.

A leendő ellenzékiek (az MSZP négy, míg az LMP és a Jobbik kettő-kettő képviselőt delegálhat a polgármesterrel együtt 28 tagú testületbe) szerepéről Horváth Csaba azt mondta: az LMP és az MSZP között érdemi együttműködések történhetnek, míg a Jobbik nem lép szövetségre senkivel. Ezzel szemben a radikálisok gesztusokat gyakorolnak majd a Fidesz felé – tette hozzá.

Kákai szerint ellenzékben megtörténhet, hogy a három szervezet közösen áll ki a leendő jobboldali városvezetés egyes döntéseivel szemben. Ezzel gyakorlatilag saját szerepüket szeretnék majd hangsúlyozni, s a vezetéssel szembeni aggályoknak még nagyobb teret szerezni.

Horváth és Kákai egyetértett abban, hogy az MSZP nem lesz harcos ellenzék, legalábbis rövid távon. Horváth szerint ehhez nem kapta meg a párt a kellő támogatottságot, Kákai szerint pedig a belső konfliktusok felszínre kerülése miatt inkább egymással lesznek elfoglalva a szocialisták a következő hónapokban, semmint a város ügyeivel.

Hirdetés

Comments are closed.