Kálvária domb: jogerős az engedély

Akár rövid időn belül megkezdődhet a hányattatott sorsú Kálvária domb felújítása, s a pécsi vérkeringésbe való visszaemelése. A jogerős építési engedély birtokában sem állnak azonban még munkába a kivitelezők, mert a beruházók teljesen tiszta jogi helyzetre várnak.

hirdetés

Nézzen képeket! KLIKK IDE!

Mint arról még tavaly tavasszal beszámoltunk, a Duna-Dráva Cement Kft. segítségével ismét élővé tennék Pécs eme elfeledett szegletét. Az erről szóló megállapodást egy évvel ezelőtt írta alá a polgármester és a társaság képviselője a városházán, ám a kivitelezésre azóta sem került sor. Ennek oka, hogy a Pécsi Zöld Kör és a madártani egyesület több aggályt is megfogalmazott.

Állásfoglalásuk szerint a ,,biológiai sokféleség fenntartása érdekében” kockázatosnak ítélte meg a terület tervek szerinti átalakítását. Az volt a véleményük, hogy a beavatkozások miatt közparkká váló terület az ide áramló embertömeg miatt lepusztulna, sérülne.

Mint azt Nagy Csaba alpolgármester lapunknak elmondta, immár jogerős építési engedéllyel rendelkeznek, azaz el is kezdhetnék a felújítási munkálatokat. Mindezt azonban a felajánlást biztosító cég még nem szeretné elindítani, ugyanis a zöld kör jogerős közigazgatási határozat bíróság általi felülvizsgálatát kérte. A kereset azonban csak az ügyféli jogállást érintette, nem az építési engedélyt.

Az alpolgármester azt mondta, megértik, hogy a másik fél tiszta jogi helyzetben indítja csak a beruházást, így mindenképpen megvárják az említett jogi procedúra végét. Nagy Csaba fontosnak tartotta elmondani azt is, hogy a beruházás során a legmesszebbmenőkig tartani szeretnék magukat a hatályos építési és természetvédelmi jogszabályokhoz.

A tervek szerint a tizenöt éve helyi természetvédelmi területté nyilvánított dombon a cég harmincmillió forintból területrendezési és parkosítási feladatokat végezne egyébként el, hogy Pécs ezzel is egy újabb közösségi térrel gazdagodhasson. A munkák során sétaútvonalat alakítanának ki, megoldanák a mára elfeledett északi bejárat rendezését, s a dombon lévő izgalmas kilátást nyújtó ponton padokat, pihenőelemeket helyeznek el. A cél, hogy a domb kulturális programhelyszínként is funkcionálhasson.

Az ügy előzménye, hogy tavalyelőtt civil kezdeményezésre már elindult a környék rendbetétele. Akkor önkéntesek tisztították meg a dombot, rendezték a környezetet. Egyebekre, így fejlesztésre azonban nem jutott akkor forrás. Az ötlet azonban arra jó volt, hogy komolyan foglalkozzanak a kérdéskörrel a városházán.

Az ügy kapcsán a zöld kör képviselője, Pánovics Attila elmondta: részükről indulhat a beruházás, hiszen elfogadják: jogerős az építési engedély. Ők amiatt folyamodtak jogorvoslatért mindössze, mert vitatják az építésügyi hatóság másodfokú határozatát. Ez, mint mondta, ha igazuk is lesz, nem akadályozhatja meg a kivitelezést, s ez már nem is céljuk.