Kaphat vis maior segítséget Pécs

 

hirdetés

A Dél-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság beszámolója szerint az elmúlt hét elején Pécsett is hatalmas gondokat okozó esőzés során a legtöbb csapadék az országban a dél-dunántúli régióban esett, s Baranyában rendkívüli árhullám alakult ki. A Pécs Holding Zrt. eddigi felmérései azt mutatják, az egymilliárd forintot már most eléri az ítéletidő által okozott a kár. Páva Zsolt polgármester szerint Pécs számíthat a vis maior segítségre.

Fotó: Müller Andrea

A városi vagyonkezelő cég városüzemeltetési osztályvezetője, Pirisi Péterné szerint Pécs teljes területét érintette az árvíz. Nem csupán a sajtóból is ismert Május 1. utcát, a Pipacs utca környékét és az Ágoston tér környékét érintette rendkívüli mértékben az esőzés, hanem Vasast, Hirdet, Somogyot is, és voltak károk Kertvárosban és a Mecsekoldalban is.

Az osztályvezető szerint a város több pontjáról jelezték a támfalak leszakadását, hordalékok miatti kiöntéseket, kertek elöntését. Mint mondta, a legnagyobb társaság kezelésében lévő – összesen négyszáz kilométer hosszan elnyúló – vízfolyások, csapadék-elvezető rendszer hatvan százaléka sérült meg valamilyen mértékben – a legtöbb esetben a bemosódott hordalékok miatt. E téren 600 millióra becsülhetőek a károk.

A Pécs Holding eddigi számításai szerint csupán a Május 1. utcában bekövetkezett rombolásnak 350-400 millióba kerül a helyreállítása, itt az utat, az árkot is rendbe kell tenniük. Ugyanakkor a károk felmérése folyamatos, s további másfél hónapot is igénybe vehet még – tette hozzá a szakember.

Figyelmeztetett arra is, hogy a városi vízelvezető árkok eltömítése miatti árvizek kialakulása sok esetben annak is betudható volt, hogy az elvezetőket illegális szemétlerakónak használták, például a kertvárosi garázssorok mögötti területen, vagy éppen a Pipacs utca környékén. A vagyonkezelőnek a Kopács utca és a Laskó utca környékéről azt jelezték a lakók, hogy a bőrgyár mellett ismeretlen eredetű, ám jellegzetes szagú folyadék is felszínre került.

Dr. Páva Zsolt polgármester a rendkívüli esőzések miatt félméteres vízzel elárasztott Pipacs utca szükséglakásokból visszatért lakóinak vitt élelmiszersegélyt, tisztálkodószereket tartalmazó egységcsomagokat. Mint azt a Pécsi Híreknek a helyszínen elmondta, összesen ötven család került itt bajba, hiszen legtöbbjük házát is mosta a víz. A környéken lévő vízelvezető csatornákat nemsokára helyreállítják, tette hozzá, hogy a jövőben ne okozzon ekkora problémát a nagy mennyiségű csapadék.

Mint hozzátette, a károk elhárítása miatt máris beadták a kormánynak azt a kérelmet, amely segítségével a vis maior alapból részesülhet Pécs. „Úgy néz ki, elfogadják kérésünket, így Pécs is részesül ebből az összegből. Hogy ez milyen mértékű támogatást jelent, s mikor érkezik meg az összeg, csak később fogjuk megtudni” – mondta a polgármester.

Páva Zsolt hozzátette: a károk elhárításában mintegy kétszázötvenen – tűzoltók, önkéntesek, a Pécs Holding Zrt. munkatársai – vettek részt; az ő segítségükért így külön köszönet jár a várostól.

A Dél-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint a Baranya megyei vízfolyásokon rendkívüli árhullámok alakultak ki, sok helyen megdőlt az eddig mért legnagyobb vízállás. A Kapos vízgyűjtőjén a legkritikusabb helyzet Csikóstöttösön és Sásdon alakult ki, ezeken a településeken öntött ki a Baranya-csatorna és a Hábi-patak. A Fekete-víz gyűjtőterületén a legkritikusabb helyzet Szentegátnál az Almás-patakon, Okorágon, Vajszlón és Gilvánfán volt. Pécsett a Május 1. utcában a Meszes-patak ágában a levonult áradat okozott súlyos vízkárokat. A Karasica Lapáncsa községben lakóházakat veszélyeztetett. A Vasas-belvárdi vízfolyás több helyen kilépett medréből. Olasz belterületén a mélyebben fekvő részeket öntötte el a víz, a Villány-pogányi vízfolyás Vokány alatt több helyen kilépett a medréből, Palkonyánál három ház került veszélybe. Villánykövesden kerteket borított el az ár.  A Völgységi-patak rengeteg uszadékot sodort magával, amely Kárászon a patakot átszelő hidaknál torlaszokat hozott létre. A patak Kárász és Vékény közelében elöntötte a közutat, Szászváron a medréből kilépve ingatlanokat öntött el.

A Dél-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság működési területén a védekezés során százhúszezer homokzsákot használtak fel.