Kapós az egészségügyi ösztöndíj

A rezidensek számára meghirdetett egészségügyi ösztöndíjakra két hét alatt 181-en jelentkeztek – mondta Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a kormány a honlapján kedden közzétett videójában.

hirdetés

Mint kifejtette: az egészségügyi államtitkárság a múlt évi nagy érdeklődés után ismét meghirdette a szakorvos- és szakgyógyszerész jelöltek anyagi körülményeinek javítását, valamint az itthon és pályán tartásukat célzó ösztöndíjprogramjait. Az ebben részt vevő orvosok azt vállalják, hogy szakképzésük befejezését követően legalább annyi ideig dolgoznak Magyarországon, amennyi ideig a programban támogatásban részesülnek; az első szakvizsga megszerzéséig a teljes szakképzési időre a bérükön felül havi nettó 100 ezer forintot kapnak, de ezzel együtt vállalniuk kell azt is, hogy nem fogadnak el hálapénzt.

Az idén a szakorvosjelöltek Markusovszky Lajos ösztöndíja és a szakgyógyszerész-jelöltek Than Károly ösztöndíja mellett a csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvosjelöltek számára külön programot indítanak Méhes Károly ösztöndíj keretében. Szócska Miklós elmondta: jelenleg az országban – elsősorban a hátrányos helyzetű kistérségekben – összesen 36 betöltetlen gyermek háziorvosi praxis van. Úgy gondolták, ha dupla ösztöndíjjal ösztönzik a gyermekgyógyász rezidenseket, megtalálják azokat, akik hajlandóak a magyar egészségügyben a hátrányos helyzetű kistérségekben dolgozni legalább annyi ideig, amíg az ösztöndíjat kapták.

Szócska Miklós kiemelte, bár december 15-e a határidő, a jelentkezések üteméből úgy látja, hogy a helyek nagyon hamar be fognak telni, ezért mindenkit arra biztat, “időben jelentkezzen és ezt a lehetőséget ne mulassza el”.

Az egészségügyi államtitkárság az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta: “kelendőek az egészségügyi ösztöndíjak”, a meghirdetett keretszámoknak már több mint egyharmadára érkezett pályázat. Mint írták: az összesen 624 millió forintos keretből meghirdetett programokban összesen 500 fiatalnak nyújtanak támogatást. Közülük 465-en Markusovszky Lajos-, 20-an Méhes Károly-, míg 15-en Than Károly-ösztöndíjra pályázhatnak.