Karácsony és Márki-Zay „közösen” indulna az előválasztás második fordulójában

Karácsony Gergely ma Hódmezővásárhelyen tárgyalt Márki-Zay Péterrel arról, hogy az ellenzéki előválasztás második fordulójában melyikük lépjen vissza a másik javára. Ebben még nem született ugyan döntés, de azt délután bejelentették, hogy közös kormányzásra készülnek, úgy, hogy mindketten megkerülhetetlenek lesznek a döntéshozatalokban.

Bár a legtöbben azt várták a két miniszterelnök-jelölt mai találkozójától, hogy döntés fog születni a visszalépésről, ennek a kérdésnek a végére egyelőre nem került pont. Azonban Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter ma délutáni sajtótájékoztatóján így is sok érdekesség derült ki.

Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely azzal kezdett, hogy kiemelte: két olyan politikus tárgyalt ma a folytatásról, akik már legyőzték a Fideszt, egyúttal azt is aláhúzta, hogy a közös ellenfél nem más, mint Orbán Viktor.

Pozíció helyett a program a középpontban

– Olyan ajánlatot kell tennünk az embereknek, amely a jobb-közép és a bal-közép gondolkodású polgárok számára is elfogadható – mondta Karácsony. – Mivel mind a ketten jobban szeretjük a hazánkat, mint a hatalmat, ma nem arról beszélgettünk, hogy ki legyen a miniszterelnök-jelölt, hanem arról, hogy milyen ajánlatot kell tennünk a magyaroknak.

Az MSZP, a Párbeszéd és az LMP közös miniszterelnök-jelöltje ezt követően bejelentette, hogy a közösen kialakított program garanciája az lesz, hogy mindent megosztanak egymás között. Az előválasztási és országgyűlési választási kampányt, valamint a kormányzást is. Ahogy Karácsony fogalmazott, arról még nem született döntés, hogy kettejük közül ki lesz az egyenlőbb (ki lesz ténylegesen a miniszterelnök-jelölt – a szerk.), de azt is bejelentette, hogy javasolni fogják az Országos Előválasztási Bizottságnak, hogy a második fordulóban mind a kettejük neve szerepeljen a szavazólapon, egymás mellett, mint egy politikai közösség két egyenlő fele.

Konszenzusra jutottak az alaptörvény ügyében

Hangsúlyozta továbbá Karácsony azt is, hogy mindenben közösen fognak dönteni, és együtt javasolják egy olyan közjogi tanácsadó testület létrehozását, amelyben Magyarország vezető alkotmányjogászai kapnának helyet, hogy ők tegyenek majd javaslatot arra, milyen forgatókönyv szerint tegyék rendbe egy kormányváltás után az alkotmányos rendet.

– Sok konkrét dologban tudtunk egyezségre jutni a mai tárgyaláson – emelte ki Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, a Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltje. – Lesz elszámoltatás, Polt Péter nem maradhat a helyén és a médiapiacot, a sajtószabadságot helyreállítjuk.

Lesz elszámoltatás, a 2010 előtti időszak ügyei kapcsán is

Emellett azt is elmondta Márki-Zay, hogy Karácsonnyal egyetértésben Hadházy Ákosra fogják bízni az elszámoltatást, de nem csak a 2010 utáni időszak, hanem a 2010-et megelőző évek korrupciógyanús ügyeivel együtt.

Egy fontos, nyilvánvalóan a Fideszből kiábrándult jobboldali szavazóknak szóló egyességet is kötöttek ma Márki-Zayék. Megállapodtak ugyanis abban, hogy kormányváltás esetén is megtartják a Fidesz családtámogatási rendszerét, illetve a nemzetpolitika is kiemelt jelentőségű terület lesz a reményeik szerint általuk vezetett új kabinetben.

Márki-Zay arról is szót ejtett, hogy bár a visszalépésről még nem született meg a döntés, de erről is beszélgettek. Szóba került egy olyan lehetőség is – az MMM vezetője itt skandináv és izraeli példát hozott fel –, hogy 2+2 évben megosztják egymás között a kormányfői tisztet, azonban mivel ennek idehaza nincs hagyománya, elvetették ezt az eshetőséget.

– Abban viszont egyezséget kötöttünk, hogy egymás nélkül nem lesznek döntések, ténylegesen közös kormányzásra készülünk – tette hozzá Márki-Zay.