Katasztrófavédők járják a megye szórakozóhelyeit

A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyi szervei 19 alkalommal engedélyeztették, illetve ellenőrizték a szórakozóhelyeket és a zenés, táncos rendezvényeket 2014 júniusáig – közölte a szervezet honlapján.

hirdetés

A tömegtartózkodásra szolgáló építményekbe tervezett, és az ezer főt meghaladó szabadtéri zenés, táncos rendezvény csak rendezvénytartási engedély birtokában tartható. Az engedélyt a rendezvény helye szerinti illetékes jegyző adja ki, amelyben szakhatóságként a katasztrófavédelem, mint tűzvédelmi hatóság vesz részt.

Az eljárásokban a katasztrófavédelmi kirendeltségek munkatársai többek között a tűzvédelmi követelmények teljesülését vizsgálják. Rendezvénytartási engedélyezési eljárásban nyolc alkalommal vettek részt a kollégáink, amelyek közül jelenleg kettő még folyamatban van. Szinte a legtöbb nagyszabású megyei szabadtéri rendezvény engedélyezésében vizsgálták a tűzvédelmi előírások betartását, például a Rockmaraton 2014, Sétatér Fesztivál, Fishing on Orfű 2014, Bor Mámor Pécs Fesztivál, II. Kertvárosi Nap, Ördögkatlan Fesztivál, Demjén Ferenc koncert, Rozé fröccsfesztivál, és a Harkányi nyár 2014 fesztivál esetében is.

A megyében a szórakozóhelyeken, és a szabadtéri rendezvényeken tizenegy esetben folyatatott le a katasztrófavédelem hatósági ellenőrzést, nagyrészt társhatóságokkal közösen, az illetékes jegyző koordinálásával. Az ellenőrzések során egy esetben szabtak ki a kollégáink tűzvédelmi bírságot, mert két vészkijárati ajtó zárva volt a rendezvény ideje alatt. Az ellenőrzések alkalmával tizenhat kisebb szabálytalanságot is tapasztaltak a hatóság képviselői, emiatt hatósági felhívást kaptak az érintettek. Jellemzően a tűzvédelmi szabványossági felülvizsgálatot igazoló dokumentum érvényességével, a tűzoltó készülék felülvizsgálatának érvényességével, a gázkészülék kifogástalan műszaki állapotát igazoló dokumentummal és a tűzriadó tervben foglaltak gyakoroltatásának hiányával volt probléma. Az üzemeltetők minden esetben határidőre kijavították, illetve megszüntették a hiányosságokat.

A hatósági ellenőrzések célja, hogy a rendezvények résztvevői a lehető legnagyobb biztonságban szórakozhassanak – írták közleményükben.