Kazánként működnek a panelek

Kertváros is vonzó újabban az olcsósága miatt

Idén már nincs lehetőség támogatást szerezni a panelek hőszigetelésére. Pécsett azonban még mindig nincs beburkolva az egyharmaduk. Pedig a becsomagolt tízemeletesben akár 40 százalékot is meg lehet spórolni a fűtésszámlán.

hirdetés

Pécsett a panelek kétharmada szigetelt. Jelenleg egy uniós pályázat keretében lehetne támogatást nyerni épületkorszerűsítésére, ám a feltételek azonban nem túl kedvezőek.

Nagy Emil, a Baranya Megyei Lakásszövetkezetek és Társasházak Szövetségének elnöke szerint ugyanis csak a beruházás 14 százalékára lehet támogatást nyerni, ráadásul csak utólag fizetnek.

Saját forrásból eddig egyetlen épület lakói sem vállalták a munka elvégzését. A jó minőségű munka nem olcsó – mondja Répás Balázs O és R Kft. műszaki vezetője.

A számítások szerint egy négyzetméternyi szigetelés – az anyag beszerzésétől a felrakásig, festéssel együtt – átlagosan hétezer forintba kerül. Ez egy tízemeletesnél elérheti a tízmillió forintot. Lakásonként tehát több százezret kellene kiadni azért, hogy  a fűtésköltség 40 százalékkal csökkenjen. Ezért nem vállalkoznak a lakók sem.

Hazai pályázati forrásról, az uniósnál kedvezőbb feltételű kiírásról azonban még a lakásszövetkezetnél sem tudtak.