Páva is önkéntes lett

Csaknem kétszáz baranyai önkéntes indult el péntek reggel  Mohács mellé segíteni az árvíz elleni védekezésben.

hirdetés

A Baranya Megyei Katasztrófavédelemnél közel kétszáz önkéntes jelentkezett, hogy segítsen az árvízi védekezésben. Közülük harminc főt egy pécsi, helyijáratú autóbusszal vittek Bárba.

– Ha mi kerülnénk ilyen helyzetbe, akkor nagyon örülnénk annak, ha nekünk is segítenének – mondta Kulcsár Árpád, egy önkéntes.

A Duna-parti faluba érve az eligazítást követően az önkéntesek elkezdték tölteni és sorba rakni a több ezer előkészített homokzsákot. A helyiek már reggel óta talpon vannak. Elekes Józsefé az egyik ház, amit elönthet az ár, ha nem lesz elég a most felépülő gát, nem tudja mit fog tenni.

– Megemeljük a bútorokat, a folyosó végi ajtót felfalazom és levakolom, így talán stabilabban elzárja a vizet mint a homokzsák – magyarázta Elekes József.

Dunaszekcsőre érkezett Páva Zsolt is homokzsákot pakolni. A faluban szinte mindenki a parthoz közeli utcákban dolgozik, még az iskolások és a kisgyermekek is. Páva arra kérte a baranyai polgármestereket, hogy jöjjenek le a folyóhoz és segítsenek ott, ahol kell. Több településről közmunkásokat is küldtek.

– Gondoltam, hogy ebben a helyzetben kötelessége minden baranyai polgármesternek segítenie egy kicsit – mondta Páva Zsolt. – Most adódott négy óra, amit péntek délelőtt el tudok itt tölteni, kiküldtünk levelet politikustársainknak, itt vagyunk körülbelül húszan. Dolgozunk, próbálunk segíteni. Most nagyon ráfér erre a partszakaszra.

A polgármester azt mondja, szombatig egy összefüggő, 970 centiméterig biztosan álló gátat szeretnének felépíteni a faluban.

Dunaszekcsőn jövő hét közepére várják a tetőzést. 960 centiméter körüli vízszint lehet akkor. Ha nem építenek gátakat, másfél-két méteres víz öntené el a parthoz közeli házakat.