Keményen büntetik az „árvizet okozókat”

Ráfizethet, aki szándékosan eltömíti vagy nem tarja tisztán a vízelvezető árkot a háza előtt. Az elmúlt időszak nagy esőzései rámutattak: katasztrófa-szerű állapotokat okozhat a nemtörődömség.

hirdetés

Archív képünk 2010-ben a több napos, monszunszerű esőzések idején készült. Azokban a napokban több helyen azért öntöttek ki a patakok, mert eltorlaszolták, szeméttel árasztották el ismeretlenek az árkokat.

Akár 50 ezer forintos bírságot is kaphat az, aki direkt betömi, vagy nem tartja tisztán a vízelvezető árkot a háza előtt. Két hete lépett életbe a rendelet Pécsett, amely szerint már büntetni lehet a nemtörődömséget, amely miatt nem képes elfolyni a csapadékvíz.

Mint az a Pécs TV híradójából kiderül, több olyan hely is van Pécsen, ahol alig látszik a hordaléktól a vízátvezető, mert a föld szinte teljesen feltöltötte.

A felgyülemlett, fölösleges hordalékba van, aki még virágokat is ültetett, másutt pedig a teljes árkot földdel temette be egy háztulajdonos. Esőzéskor az ilyen cselekedetek többszörösen is megbosszulják magukat, hiszen nemcsak a károkozót öntheti el az árvíz, hanem egy teljes utca is úszhat a betömedékelt nyílások, árkok miatt.

Bacher Csaba, a megyei katasztrófavédelem szóvivője elmondta: országos feladatul kapta a szervezet, hogy ellenőrzéseket végezzen. Május végéig a legveszélyeztetettebb 97 településen már megtörtént a kontroll, a többi 204 településen pedig június hónapban folytatják a munkát. Az eddigi tapasztalatok szerint, hogy az átereszek eliszaposodtak, betömték őket, ami nagyban megnehezíti a hirtelen lezúduló csapadék elvezetését.

Pécsen június elsején lépett életbe az a rendelet, amely szerint már bírságot is kaphat, aki nem tartja rendben a háza előtti vízelvezetőt. Horváth Endre hatósági osztályvezető azt mondta, 50 ezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal és 30 ezer forintig terjedő helyszíni bírsággal sújtható, amennyiben sikerül bebizonyítani, hogy valaki készakarva „állta útját” a vízelvezető rendszernek, azaz tömte el a nyílásokat.