Kényszerérett a szőlő – kevesebb lesz a bor

Több helyen megérett a cirfandli Pécsett. Ám ez nem jó hír, épp ellenkezőleg. Az utóbbi hetek forró, aszályos időjárása maitt – úgy mondják – kényszerérett a szőlő. Sok fürt kárba veszett, a maradék pedig töppedt, kevés a nedvességtartama, ezért kevesebb bor lesz, mint máskor.

hirdetés

Szeptember végén kellene úgy kinéznie a cirfandli szőlőnek, mint most. Hús színű. Két hónapot sietett az érés. Ráadásul kicsik maradtak a szemek, hiszen nem kaptak nedvességet. Korábban lesz emiatt szüret, és jelentős része hiányzik majd annak a bormennyiségnek, amelyre számítottak. Radó István borász szerint körülbelül egyharmaddal lesz kevesebb a termés.

A pécsi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetben figyelemmel kísérik a különböző fajták fejlődését, így a cirfandliét is. A legtöbb helyen meredek oldalakra telepítették a szőlőt, így a talajból hamar eltűnik a víz. Ha nem esik eső a következő napokban, a károk hatványozódnak.

Teszlák Péter, a PTE Szőlészeti és Borászati Intézetének kutatója azt mondja, két zivataros nap kellene ahhoz, hogy elég legyen a csapadék a szőlőnek.

A borászok azt mondják, nem tudnak árat emelni, így nem lesz drágább a pécsi cirfandli a boltokban, de az biztos, hogy sokkal kevesebbet találhatunk majd belőle a polcokon.