Képek a világból a Nomádban

Ópusztaszer és Szeged után harmadikként Pécsett tekinthető meg az Etiópiában tragikus körülmények között elhunyt szegedi geográfus, Fábián Tamás válogatott fotói. A Nomád túrabolt emeletén 2013. december 7-től 2014. január 31-ig a bolt nyitvatartási idejében bárki megtekintheti! December 7-én 11 órakor egy rövid megnyitó után a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak!

A kiállítás alatt megvásárolható a Fábián Tamás Ért-Ék Alapítvány 2014-es naptára. A naptárt Tamás 12 csodaszép izlandi képe alkotja.

Fábián Tamás (Vasvár, 1958 – Erta Ale vulkán, Etiópia, 2012) magyar geográfus, utazó 1984 óta a Szegedi Tudományegyetem Természetföldrajzi Tanszékén dolgozott tanszéki munkatársként.

Fábián

2012 januárjában szabadsága alatt egy általa szervezett csoport élén tanulmányozta a kelet-afrikai vulkanikus képződményeket. 2012. január 16-áról 17-ére virradó éjszakán Erta Ale vulkán közelében etióp vagy eritreai félkatonai egységek agyonlőtték. Egyik társa, dr. Szabad Gábor bőrgyógyász életveszélyes sebeibe halt bele.

Fábián2

„2012 januárja óta már csak a fényképek vannak” – olvasható a fotókiállítás egyik tablóján. Az SZTE TTIK Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszéke, a Fábián Tamás Ért-Ék Alapítvány és a Magyar Földtani Védegylet által rendezett tárlat egyik célja, hogy ápolja az Etiópiában elhunyt oktató emlékét, és megmutassa a világnak azoknak a szépséges tájait, ahol Fábián Tamás megfordult. Több mint háromszáz alkalommal utazott külföldre, s ötven országban járt, melyekből egy válogatást láthatnak az érdeklődők a Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszéken december elsejéig.

Fábián3

„Fábián Tamás egy olyan ember volt, akihez bármikor lehetett fordulni, mindig segített és azon volt, hogy támogassa kollégáit. A szakma volt az élete, a hobbija és a hivatása” – fogalmazott Szilassi Péter, egyetemi docens a kiállítás szegedi megnyitóján. Hangsúlyozta, kollégája, Fábián Tamás az általa gyűjtött értékeket és tudást mindig átadta, földrajztanárok nemzedékét nevelte fel. „A tanszék bejáratánál van egy kis tábla, amin a jelenléti ív van. Tamás neve ott szerepel rajta, és az van odaírva, hogy ’távol van’. Távol van tőlünk fizikailag, de lélekben itt van velünk. Még mindig várjunk, hogy fel fog tűnni a folyóson, és régi mosolyával ismét találkozhatunk” – tette hozzá Szilassi Péter.

Hirdetés