Kerékpáros Baranya – háromnapos túra a Dráva mentén

Három nap, 11 település, 40 gyerek és felnőtt – június végén két kerékre pattantak a kerékpározás szerelmesei, hogy bejárják a Dráva-mente és az Ormánság legszebb vidékét. A háromnapos kerekezés célja a Kerékpáros Baranya program népszerűsítése volt.

hirdetés

A túra Drávaszabolcsról indult, Szaporca, Drávasztára, Sellye, Drávaiványi és Drávasztára érintésével Barcson ért véget vasárnap.

Nagy Csaba, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke, aki maga is részt vett a túrán, azt mondja, ez nem pusztán egy túra volt, hanem egyfajta misszió.

11_cél_Barcs_szabadstrand

Festői tájakon, jó csapattal barangoltunk megyénkben. A 104 kilométer hosszú út nem csak kerékpározásról szólt, hanem Baranya természeti és kulturális kincseinek megismeréséről is. Csodálatos élmény az Ormánság természeti értékeit bemutató Ős-Dráva Látogatóközpont. Drávaiványiban megcsodálhattuk az 1792-ben épült, késő barokk stílusú, festett fakazettás templomot, amelynek mennyezetén 167 festett kazetta van, így az ormánsági építészet egyik kiemelkedő emléke.

03_Drávaszabolcsi kerékpárút

A Kerékpáros Baranya program keretében elkészült Drávaszabolcs-Drávatamási útvonalat július végén adják át hivatalosan. A hálózatba 14 települést kapcsolnak be, ahol kölcsönzők, infopontok, táblák várják a turistákat. A rendszer rugalmas, az idelátogató bárhol befejezheti a biciklizést, és busszal, vonattal folytathatja útját. Az útvonal mentén 12 pihenőhely és 5 kerékpárkölcsönző terminál kap helyet. Ezek biztosítják az elektromos rásegítésű kerékpárok töltőpontjait, valamint on-line, érintőkijelzős infopontokat is tartalmaznak. Ezzel, az országosan is egyedülálló rendszerrel a turizmus élénkítése mellett a helyi- és helyközi közösségi közlekedés alternatívája is megvalósul Baranya déli részén. Az útvonal érinti a Három Folyó Kerékpáros Túraútvonalat, valamint az Ős-Dráva Kerékpárutat.

Baranyában a turisztikai fejlesztések fontos eleme a kerékpáros útvonalak fejlesztése, éppúgy, mint a Balatonon. A megyében hasonló a programkínálat, mint a magyar tengernél: legnagyobb vonzereje a természet közelsége, a Dráva környéke, és az érték alapú gasztronómia. A szaporcai látogatóközpont mellett további fejlesztések várhatók a kerékpárút mentén. A tervek között szerepel a megyeszékhely és a meglévő hálózati elemek összekapcsolása.

Galéria (a fotóra kattintva):

(x)