Keresik a Zsolnay-negyed borát

Közlemény: A Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. borversenyt alapít, Zsolnay Kulturális Negyed Bora névvel. A borversenyt hagyományteremtő szándékkal rendezzük meg. Ezután minden évben tavasszal három kategóriában ítéljük oda a Zsolnay Kulturális Negyed Bora címet a Zsolnay Fesztivál nyitónapján.

hirdetés

A három kategória a következő: a ZSKN fehérbora kategóriába fehér fajtaborokat és a fehér házasításokat várunk. A ZSKN vörösbora kategóriába vörös házasításokat lehet nevezni: ezzel is érzékeltetve a több különböző, de mégis összeolvadó, összetartozó helyszínnel rendelkező ZSKN sokszínűségét. Fontosnak érezzük, hogy külön kategóriában népszerűsítsük és erősítsük Pécs város és a Pécsi borvidék zászlós-, ezzel együtt a Zsolnay család borát, a cirfandlit.

A borverseny két fordulóból áll: április közepén a szervezők, a ZSÖK és a Pécsi Borozó bormagazin által felkért szakmai zsűri vakkóstolón bírálja el a beérkezett mintákat. A szakmai zsűri szakképzett borbírákból, borújságírókból és a régió négy borvidéki hegyközségi tanácsának delegáltjaiból épül fel. Ők a kategóriánként három-három legjobb tételt küldik tovább a társadalmi zsűri elé. Április 24-én a ZSÖK által felkért reprezentatív vendégek és közéleti szereplők ebből a három-három borból választják ki a kategória győzteseket, szintén vakkóstolón, szakmai segítséggel.

A ZSÖK vállalja, hogy a nyertes borokat a cég kommunikációs és marketing eszközeit felhasználva népszerűsíti, értékesítési pontjain értékesíti, vendéglátós bérlőinek eladásra javasolja, illetve protokoll és művész vendégeinek ajándéktárgyként használja. A nyertes borokat az 1. Zsolnay Kulturális Fesztivál keretében sajtótájékoztatón, állófogadáson és nyilvános kóstoltatáson bemutatjuk. A nyertes borok viselhetik a díjat jelképező matricát.

Feltett szándékunk, hogy bor és kultúra összekapcsolásával erősítsük és népszerűsítsük régiónk borászaink odaadó és áldozatos munkáját, magas minőségű boraikat és a kulturált borfogyasztást.

A versenyre várjuk mindazoknak az egyéni bortermelőknek, bortermeléssel foglalkozó társaságoknak és kereskedő szervezeteknek azon borait, melyeket a Pannon Borrégió (Pécsi, Szekszárdi, Tolnai és Villányi borvidékek) területén termelt szőlőből készítettek és a Magyar Bortörvény előírásainak megfelelnek.

A nevezéseket postán vagy faxon, illetve e-mailben, szkennelve kell eljuttatni a szervezők címére. A verseny résztvevői minden egyes versenyeztetni kívánt tételből fajtánként a 0,75 l-esből 4-4 palackot, a 0,5 l-es palackokból 4-4 mintát kell, hogy eljuttassanak a verseny szervezéséért és lebonyolításáért felelős szervezőkhöz. A mintákat Pannon Borturisztikai Centrumban (Pécs, Vince u. 9/2.) folyamatosan, munkanapokon 8-12 óra között lehet leadni.

Nevezési határidő: 2012. április 12.