A kereslethez igazítják a felnőttképzést

Folyamatosan frissülő humánerőforrás-térképet készít a Türr István Képző és Kutató Intézet (TKKI), elősegítve, hogy a hátrányos helyzetben élők a valós és állandóan változó munkaerőpiaci igényeknek megfelelő szakmát tanulhassanak.

hirdetés

Az intézet az Emberi Erőforrások Minisztériumának háttérintézménye, a projektet a Társadalmi Megújulás Operatív Program (Támop) keretében, európai uniós forrásból, 240 millió forintból valósítják meg.

Az intézet tájékoztatása szerint a program részeként egy duális szakképzési és felnőttképzési klaszter jön létre, elősegítve a leghátrányosabb helyzetű megyékben élő munkanélküliek foglalkoztatását és társadalmi felzárkózását.

A nonprofit szervezetek, piaci és szakmai szereplők, önkormányzatok, képzési intézmények és potenciális munkavállalók bevonásával létrejött együttműködés keretében a TKKI felméri a munkaerőpiac valós igényeit, és regionális szinten ehhez igazítja felnőttképzési programjait.

A projekt közvetlen célja egy olyan rendszer létrehozása, amely alkalmas a munkaerőpiacon megjelenő keresleti és kínálati oldal összehangolására, kiegyenlítésére, vagyis arra, hogy a képzőközpontok olyan szakmákra fókuszálhassanak, amelyekre valós kereslet van a piacon – közölték.

Ennek alapját képezi az a humánerőforrás-térkép, amely által várhatóan 2015 őszétől áttekinthetőbbé és kiszámíthatóbbá válnak a munkaerőpiaci mozgások.

Az egy éven át tartó szakmai munkában három nonprofit szervezet, az Országos Fejlesztési Tanácsadó Nonprofit Kft., a LOANS Nonprofit Szolgáltató Kft. és a Window Plus Nonprofit Szolgáltató Kft. segíti a Türr István Képző és Kutató Intézet szakembereit.

A program első körben Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Békés megyét érinti, ahol 50 település és 160 hátrányos helyzetű potenciális munkavállaló bevonásával folyamatosan indulnak az új képzések. A gyakorlatorientált program sikere esetén válhat a most létrejövő új rendszer országos kiterjesztésűvé – közölték.